Lördag 21 april 2018

Hur sjuk tillåts sjukvården bli?

I en insändare i en av länets tidningar  med rubrik ”Regionen ser problemen och löser dem” svarar Västra Götalands hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström på kritik från Lene Lorentzen från Vårdförbundet.

Lene Lorentzen, Vårdförbundet, har i en artikel i Saraborgsbygden 31 mars framfört väl underbyggd kritik om hur bemanning, arbetsförhållanden, stress och lönebild i nuläget är förödande.

Inget nytt men Söderström blundar för dessa allvarliga problem och bara tjatar om omställning, ställa om, omställning … Sju gånger upprepas detta mantra.

Söderström svar gör en vanlig medborgare, tillika patient, förvånad, förskräckt och förbannad. Söderströms svar saknar all empati och medmänsklighet och ”lönen kan vara en del”. Hur kan Söderström stå och titta åt ett annat håll när ens anställda bryts ner av sin arbetssituation?

Om denna attityd bygger på okunnighet så boka in en prova-på-vecka, gärna med sent beordrad övertid, på Skaraborgs Sjukhus. Det är nog ingen brist på sängar utan brist på personal. Att stänga mellanvårdsplatserna i Mariestad är ett exempel på detta.

Semestertiden närmar sig. Jag är helt övertygad om det blir ett stort kaos med stängda avdelningar och jakt på personal. Då brukar regionens snåla plånbok öppnas rejält. Jag och alla andra vill, när vi så behöver, mötas av välutbildade, utvilade och ostressade sjuk- och undersköterskor som inte tvingats ta en övertid.

Personligen kan jag gärna betala en procent mer i landstingsskatt. Men den skall ograverat gå till lågavlönade sjuk- och undersköterskor.

Årsmodell 1945

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.