Tisdag 19 juni 2018

Varför ställa in jul- och påsklov?

Samma dag som våra barn och ungdomar började njuta av ett efterlängtat påsklov kom beskedet från Socialdemokraternas kongress att skolan ska vara fri från religion.

När det är dags att fira den största kristna högtiden i vårt land är alltså budskapet att densamma skulle var skadlig för det uppväxande släktet. Vad menar Socialdemokraterna egentligen? Det finns redan förbud mot religiösa inslag i det som är undervisning. Om det finns misstankar om att man inte följer lagen ska inspektionen intensifieras och skolan stängas. Däremot får skolor drivas på religiös eller annan filosofisk grund. Det får alltså förekomma religiösa inslag i det som inte är undervisning, till exempel morgonsamling, och det ska vara frivilligt att delta.

Om vi ska ta Socialdemokraterna på allvar får vi fortsättningsvis ställa in Luciafirande, jullov och påsklov och kalla det något annat. Det finns dessutom redan en majoritet i riksdagen, genom Kristdemokraternas försorg, om att skolavslutningar i kyrkan ska vara tillåtet. Tänker Socialdemokraterna bortse från riksdagens beslut?

Barnen är i första hand inte samhällets utan föräldrarnas ansvar och Europakonventionen ger föräldrarna och elever rätt att välja den skola som passar dem bäst och som står i överensstämmelse med den egna övertygelsen. Spelar religionsfriheten och internationella överenskommelser gällande mänskliga rättigheter någon roll för socialdemokrater?

Det finns omkring 4000 friskolor i Sverige, 54 av dessa är kristna, 11 muslimska och 1 är judisk. Av dessa 66 skolor har 1 muslimsk skola fått anmärkning av Skolinspektionen och då menar Socialdemokraterna att det finns anledning att stänga alla de övriga 65 skolorna.

Just nu är allt ljus på konfessionella skolor men Skolinspektionen kritiserar ofta skolor för att det förekommer kränkningar, hot och våld utan att man omedelbart kräver att skolan ska stängas. Vi stänger inte alla kommunala skolor för att vissa har brister när det gäller att efterfölja skollagen eller skolans värdegrund. Nej, det är dags att skoldebatten framöver handlar om det som verkligen behöver lösas och som kommer att göra skillnad för våra i elever istället för att förbjuda välfungerande skolor som i de flesta fall visar mycket goda resultat.

Samtidigt som budskapet från Socialdemokraternas kongress var att man älskar mångfald och valfrihet tog man beslut i helt motsatt riktning.

Annika Eclund (KD)
riksdagsledamot Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.