Tisdag 22 maj 2018

Något är ruttet i storbankerna

 

Vad är det som gör att lokalt ägda banker kan ha kvar lokala bankkontor på småorter – samtidigt som de stora affärsbankerna lägger ner sina kontor i mindre kommuner?

Varför kan de lokala bankerna ha kvar hantering av sedlar och mynt – något som borde vara själva kärnverksamheten för varenda bank –  medan storbankerna gör det allt svårare att hantera kontanter på bank?

En överblick i Skaraborg är talande. Lokalt ägda Sparbanken Skaraborg har kontor i Skara, Götene, Kvänum, Vara och Nossebro. Med kontanthantering. Likaså på Lidköpings Sparbanks kontor i Lidköping. Tidaholms sparbank har kontor i såväl Tidaholm som Mullsjö. Självklart med kontanthantering. Likadant är det i Grästorp där lokala Åse-Viste sparbank har eget kontor. Även där hanteras mynt och sedlar.

Storbankerna däremot, de lägger ner kontor efter kontor i Skaraborg. Under det senaste året har bankkontor försvunnit från Floby, Götene, Tibro och Töreboda. Gullspång blev  den första kommunen i Västra Götaland helt utan bank, när Swedbank nyligen la ner sitt kontor. Kvar blev två uttagsautomater, en i Gullspång och en i Hova. I sommar lägger Swedbank ner sitt kontor i Karlsborg.

Detta är märkligt. Mycket märkligt. Oavsett det handlar om exempelvis SE-banken, Nordea eller Swedbank så försvinner kontoren.

Åse Viste sparbank finns i Grästorp sedan 1876. Volymerna växer och vinsten 2016 var 22 miljoner kronor. Sparbanken Skaraborgs firar i år sina hundra år, med ökade affärsvolymer och ett rörelseresultat på plus 200 miljoner kronor. Lidköpings Sparbank likaså. Volymerna växer och vinsten 2016 var 120 miljoner kronor. I Tidaholm passerade sparbanken år 2016 en milstolpe och redovisade en affärsvolym på över 11 miljarder. Resultatet då? Jo, plus 42 miljoner kronor, vilket är det bästa resultatet i bankens historia.

Så veckans stora fråga är: Varför är det så?

Varför går det att framgångsrikt driva bank i Grästorp med 5 721 invånare – men inte i Karlsborg med 6 913 invånare? Varför går det att ha kontor i Nossebro med 5 620 invånare – men inte i Gullspång med 5307 invånare? Varför går det att framgångsrikt driva en bank i Tidaholm med 12 797 invånare, men inte i Töreboda med 9 435 invånare?

Och eftersom storbankerna de senaste åren redovisar rekordresultat år efter år: Vart går alla vinster? I varje fall inte till de lokala bankkontoren i Skaraborg.

För till allt detta bör tilläggas, att ur de lokala bankernas resultat så återbetalas dessutom ansenliga summor tillbaka till lokalsamhället i form av projekt för kultur, idrott och företagande.

Det finns bara en rimlig förklaring till denna absurda situation. Kunderna måste lokalt ha kontroll över sina banker. Det handlar om lokalt ägande. Det handlar om lokal förankring.

En gång i tiden startades i detta land lokala kooperativa banker (läs; Föreningsbanken) och lokalt stiftelseägda sparbanker. Det gjordes för att säkra tillgång till kapital för småföretag och privatpersoner. Är det dags igen?

För något är ruttet i Sveriges storbanker.

  • Detta är en ledartext. Det betyder att åsikten är Skaraborgsbygdens ledarsidas uppfattning i en fråga.
  • vastaspojken

    Konstaterandet i sista meningen är sant, inte bara något, utan mycket i storbankerna är ruttet. Stora vinster som delas ut till ägarna, Höga löner och saftiga provisioner till chefer, men en uppenbar nonchalans mot ”vanliga” kunder, man vill inte ens ta emot våra pengar. Frugan jobbar ideellt med majblommor, hon får åka runt och växla in mynt i affärer. Vi har idag ingen statlig affärsbank. Kanske är det dags att förstatliga storbankerna? Fria företag är bra, men bankerna har en helt unik situation. De har garanterats att aldrig göra konkurs. Krisar det får skattebetalarna rycka in!

  • Svenne02

    Jag minns Postbanken från min ungdom som då var statlig. Den fanns på varenda postkontor på den tiden. Man fick ett klistermärke i bankboken och så var var det ärendet avklarat.