Tisdag 19 juni 2018

Bilevicius blir kvar i Sverige?

Den dömde Lisa Holm-mördaren Nerijus Bilevicius kan komma att avtjäna sitt straff i Sverige.

Idag kommer Bilevicius advokat Björn Hurtig att lämna in ett yttrande till Kriminalvården om huruvida Bilevicius vill förflyttas till ett fängelse i Litauen eller inte. Det efter att ha tagit del av en dom från Europadomstolen med uppgifter om att livstidsdömdas mänskliga rättigheter kränks i Litauen eftersom man inte kan få sitt straff tidsbestämt.

Björn Hurtig menar att han hela tiden varit tydlig mot Bilevicius om vad en flytt till Litauen skulle innebära. Efter beslutet från domaren i Litauen om att Bilevicius livstidsstraff kvarstår även i Litauen har de nu fått chansen att yttra sig igen i ärendet om flytten.

– Det kan ha en stor betydelse för honom givetvis. I Sverige har man ett system som säger att efter tio års tid i fängelse så kan alla som är livstidsdömda ansöka om att genom ett beslut ändra påföljden från livstid till ett tidsbestämt straff, säger han till GT.

Nerijus Bilevicius, dömdes av hovrätten till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm i juni 2015.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet