Tisdag 19 juni 2018

Hjo lockar långväga spelmän till årets stämma

Lisbeth Svensson i täten för trion med Gerd Sörman och Berit Sahlin i bakgrunden.
Lisbeth Svensson i täten för trion med Gerd Sörman och Berit Sahlin i bakgrunden.

Under veckan har Hjo camping fyllts av musikanter från när och fjärran. I kväll smygstartar den 41:a dragspelsstämman i Hjo.

– Jag ser fram emot stämningen. Vi lever ju för det här, säger Lisbeth Svensson, ordförande för arrangerande Hjo Dragspelsklubb.

Mellan 800 och 1000 spelmän brukar varje år delta i den två dagar långa dragspelsstämman i Hjo.

– Det här är en av Nordens största stämmor, konstaterar Lisbeth Svensson.

Den officiella invigningen sker på torget på lördag, då det blir gatudans ned till stadsparken. Men redan i kväll, fredag, smygstartar festligheterna med en danskväll på campingen. Först ut är P-O:s svänggäng, följt av Västkustens Dragspelsklubb.

– Det blir fem olika band som spelar. Vi har ju spelmän från hela vårt långa land, framförallt från Skåne, men också norrmän och några holländare, säger Lisbeth Svensson.

 

Många frivilliga

Förberedelserna har pågått sedan i mars och stämman sysselsätter nästan 40  frivilliga funktionärer från Hjo Dragspelsklubb. Ett 30-tal sponsorer gör att ekonomin går ihop.

Lisbeth Svensson konstaterar att många andra, mindre, stämmor, har lagt ned. Arrangemangen kräver mycket arbete och det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå runt. Men Hjo har överlevt.

– Jag tror att den helt enkelt har ett väldigt gott rykte. Just det här att många kommer hit, man träffas och spelar tillsammans, säger hon.

 

Hjogubbe

Efter lördagens invigning och gatudans till stadsparken tar scenframträdanden vid. Programmet i parken inleds med allspel, där alla som vill går upp på scenen och deltar. Och låten? Drömmen om Elin, förstås.

– Den är i allra högsta grad en signatur för dragspel, säger Lisbeth Svensson.

Under söndagen koras årets Hjogubbe eller Hjogumma. Det ska vara en musikant, som utöver att vara skicklig på sitt instrument, också är aktiv på olika sätt under stämman.

– Det kan vara att man åker ut på äldreboenden och spelar och att man är aktiv på scenen, säger Lisbeth Svensson.

Förutom scenprogrammet i parken och musiken vid dansbanan på campingen, pågår mer spontana buskspel under hela stämman.

– Var och en samlar ihop sina vänner och när det blir lite kyligt kryper de in i sina förtält, säger Lisbeth Svensson.

Själv hänger hon på sig sitt dragspel i mån av tid.

– Jag ser fram emot den här goa stämningen, att träffa alla spelmän som kommer hit och att vara med och leverera den här musiken i parken i två hela dagar, säger Lisbeth Svensson.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet