Tisdag 19 juni 2018

Lina vill ha socialt riktad skolpeng

Lina Ahl, ordförande för SSU Skaraborg, hoppas kunna påverka i utbildningsfrågor under SSU-kongressen i Stockholm.

– Det känns jätteroligt, säger hon.

I dag startar SSU:s kongress i Stockholm. Den avslutas på måndag. Tio SSU:are från Skaraborg deltar. Lina Ahl är en av dem. Hon brinner för utbildningsfrågor och sitter i SSU:s utbildningsutskott.

– Vi ser att den svenska skolan under en lång tid har blivit mer och mer ojämlik. Som socialdemokratiskt ungdomsförbund ser vi att det är en utveckling som vi måste bryta. Där måste vi verkligen gå före partiet.

Hur?

– Vi vill se en socialt riktad skolpeng där de kommuner och de skolor som har tuffast förutsättningar också ska få ökade resurser för att möta de behov som finns, säger Lina Ahl.

I år fyller SSU 100 år och temat för kongressen är ”100 år för jämlikhet”. 249 ombud från 26 distrikt samlas. På talarlistan finns bland andra statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, utrikesminister Margot Wallström och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Lina Ahl tror att arbetstidsförkortning blir en av kongressens stridsfrågor, där åsikterna delar ungdomsförbundet. Sex eller åtta timmars arbetsdag är frågan.

–  Jag tror att det kommer att mynna ut i en bred kompromiss som hela ungdomsförbundet kan stå bakom, vilket är det viktigaste.

Var står du i frågan om förkortad arbetstid?

– Jag är inte för en förkortad arbetstid som det ser ut i nuläget.

Vilka förväntningar har du på kongressen?

– Dels ska det bli fantastiskt roligt. För den som engagerar sig i ett politiskt ungdomsförbund är kongressen det man ser fram emot, förutom valrörelsen. Men framförallt att vi ska fatta bra och viktiga beslut som vi kan driva de kommande två åren.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet