Tisdag 22 maj 2018

Skara lämnar samarbete med överförmyndare

Skara kommun lämnar ”Överförmyndare i samverkan” i Skövde. Istället inleder Skara istället ett samarbete med Lidköpings kommun.
Skara kommun lämnar ”Överförmyndare i samverkan” i Skövde. Istället inleder Skara istället ett samarbete med Lidköpings kommun.

Efter det uppmärksammade fallet där en kvinna i Skara, under lång tid, bestals på hundratusentals kronor av sin gode man, väljer Skara kommun nu att lämna ”Överförmyndare i samverkan” i Skövde. Skara kommer istället samverka med kommunerna i västra Skaraborg.

I varje kommun ska det finnas en överförmyndare, eller en överförmyndarnämnd, som ska ha tillsyn över gode män och förvaltare. Idag samverkar oftast flera kommuner med dess uppgifter.

Skara har hittills varit ansluten till Skövdebaserade ”Överförmyndare i samverkan” (Öis). I organisationen ingår idag 13 kommuner; Bollebygd, Falköping, Gullspång, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Skövde, Svenljunga, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Vårgårda och Skara kommun.

På Skaras kommunfullmäktige i april beslöts enigt att i fortsättningen istället ansluta kommunens överförmyndare till en gemensam organisation i västra Skaraborg, med bas i Lidköpings kommun.

Det är ett naturligt beslut skriver kommunkansliet i sitt förslag till politikerna:

-Det bör uppfattas som ett naturligt utvecklingssteg att även Skara kommun ingår, skriver kommunjuristen Mikael Hätting i beslutsunderlaget.

Men bakom beslutet ligger en längre tids kritik mot hur verksamheten har bedrivits i Öis.

– Kommunen har kontakter på olika nivåer, och i de kontakterna har vi  framfört kritik under en längre period, säger Skaras kommunalråd Fredrik Nordström (S). Dialogen och kommunikationen kunde fungera bättre.

Våren 2016 kunde Sveriges Television avslöja hur en god man i Skara kommun i över tio års tid lurat av sin klient hundratusentals kronor. Klientens sjukersättning fördes direkt till ”gode mans” konto. Även ett arv försvann. Kvinnan hamnade i fattigdom och mådde mycket dåligt. När hon försökte slå larm ville ingen lyssna. ”Överförmyndare i samverkan” valde att inte polisanmäla brottet.

Gunnar Hult, FUB i Skara, blir upprörd när han tänker tillbaka på fallet:

-Det var ett fullständigt orimligt uppträdande av Överförmyndare i samverkan, en katastrof, säger Gunnar Hult som för FUB också tagit upp denna kritik i Skara kommuns råd för funktionshinderfrågor.

FUB är en intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Kommunalrådet Fredrik Nordström instämmer i att ärendet påverkat kommunens bedömning.

-Det har självklart spelat in i vårt beslut, säger han. När man tittar på  ärendet så finns det en hel del i övrigt att önska.

-När vi ställt frågor om hur man säkerställer att det inte kan ske igen, så har vi inte känt oss helt trygga i de svar som vi har fått, säger Fredrik Nordström.

– Det passade bra att ompröva detta, nu när avtalet med Överförmyndare i samverkan går ut, konstaterar han.

Därför söker sig Skara nu till övriga kommuner i västra Skaraborg som redan har flera samarbeten inom den så kallade V6-gruppen. Kommunerna består av Lidköping, Götene, Vara, Essunga, Grästorp och Skara.

-Inom V6 har vi scannat av flera områden som vi kan samverka inom, tillägger Fredrik Nordström. Det passar bra att nu gå vidare med överförmynderiverksamheten.

Årskostnaden för Skaras överförmyndare blir ungefär densamma som i Öis. Drygt 920 000 kronor per år.

Men Gunnar Hult i FUB i Skara tycker det finns ett ännu bättre förslag:

-Det fungerade mycket bättre när överförmyndaren fanns i Skara, säger han.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer