Tisdag 22 maj 2018

Så badar du säkert i sommar

Nu på sommaren är det många som tycker det är roligt att bada och vara nära vatten. Samtidigt är det lätt att överskatta sin förmåga. 1177 Vårdguiden har tips och råd för att undvika drunkningsolyckor.

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

Här är 10 saker du kan tänka på för att öka säkerheten i samband med bad eller andra vattenaktiviteter:

1. Alla bör lära sig att simma. Det kan vara bra att börja öva från fyra- till femårsåldern, men det är aldrig för sent att lära sig.
2. Vatten och alkohol eller droger hör inte ihop. Hälften av alla drunkningsolyckor sker under inflytande av alkohol eller droger.
3. Låt barn använda flytväst eller räddningsväst vid lek nära vatten och på bryggor. Det är också en bra idé att ha flytväst om du är vuxen och inte kan simma.
4. Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet eller den person som inte kan simma. Barn som är yngre än två till tre år ska vara på gripavstånd.
5. Se till att följ regler för pooler och bassänger, töm ut vattnet ur små flyttbara småbarnspooler när de inte används.
6. Bada aldrig ensam om du inte kan simma.
7. Simma alltid längs med stranden i stället för utåt.
8. Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten och simma aldrig under bryggor och hoppställningar.
9. Knuffa aldrig någon i vattnet.
10. Håll aldrig fast någon under vattnet.

På 1177 Vårdguidens webbplats finns mer information om vad man kan göra för att öka vattensäkerheten för både barn och vuxna.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet