Torsdag 26 april 2018

C siktar på två riksdagsledamöter

Centerpartiet i Skaraborg siktar på två mandat i riksdagen efter valet 2018. I topp föreslås nuvarande ledamoten Ulrika Carlsson. Men bakom henne finns flera kandidater som också vill till riksdagen; Kent Folkesson, Lidköping, Lousie Grabo, Vara, och Leif Walterum, Skövde

Opinionsundersökningar visar att Centerpartiet fördubblat sitt stöd under det senaste året. Från 6,1 procent i valet 2014 till över 12 procent i mätningar under oktober månad 2017.

För Skaraborg skulle detta kunna innebära att partidistriktet har möjlighet att knipa ett andra mandat i riksdagen. Om siffrorna står sig.

-Man måste vara ödmjuk, för att vi har en mycket lättrörlig väljarkår, men det ser onekligen hoppfullt ut, säger distriktsordförande Kent Folkesson, Lidköping.

På onsdagen presenterades nomineringskommittén sitt förslag till partiets stämma.

Som väntat toppas riksdagslistan av sittande riksdagsledamoten Ulrika Carlsson, Skövde, som därmed föreslås för en fjärde mandatperiod.

Men bakom Ulrika Carlsson är det bäddat för hård kamp mellan toppkandidaterna.

Kent Folkesson förslås som tvåa på listan.

-Det är en 33 årig dröm som jag burit om att få bli riksdagsledamot, säger han.  När jag som 14 åring i värmländska Västra Ämterviks CUF-avdelning besökte riksdagen, så tänkte jag, att här ska jag jobba en dag.

Han kommer också bedriva en personvalskampanj.

– Men partiet kommer alltid först och vi ska kraftsamla som ett lag, säger han. Skulle jag bli förbikryssad är det självklart en besvikelse, men sådana är villkoren.

Bakom honom på listan finns kommunalrådet Leif Walterum, Skövde, som kom tvåa i partiets interna provval. Nu föreslås han dock på en fjärde plats.

-Jag är nöjd med placeringen, som innebär att jag kan satsa inför valet, säger han.

Leif Walterum har varit mycket nära riksdagen förut. I valet 2006 var han bara 54 röster från att ta riksdagsplatsen. Mer skiljde det inte mellan honom och Ulrika Carlsson, som då invaldes.

Personvalet kommer bli mycket avgörande. Valet 2014 utmanades exempelvis Ulrika Carlsson av Anders Flanking, Skövde. Bägge var långt över personalvalsspärren, och fick båda över tio procent personkryss. Men Ulrika behöll mandatet med blott 165 röster tillgodo på Anders Flanking.

Ulrika Carlsson vill gärna göra en fjärde period i riksdagen.

-Jag kom ju in 2006 när alliansregeringen tillträdde, vilket gav en fantastisk möjlighet att påverka och genomföra vår politik, säger hon. Jag vill vara med och åter ge partiet möjlighet att driva igenom våra frågor i regeringsställning.

På plats tre återfinns 24-åriga Louise Grabo från Vara. Hon är vice ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Sverige och jobbar i höst som trainee på Företagarna i Stockholm.

-Det är jättekul med den föreslagna tredjeplatsen, säger hon. Jag kommer driva på för ungdomar i valrörelsen och kommer också ha en egen kampanj.

Efter de fyra toppkandidaterna följer på plats fem Karola Svensson, Falköping, och därefter Tobias Leverin, Grästorp, och Jan Wahn, Mariestad.

Nomineringskommitténs förslag har föregåtts av en rådgivande omröstning där drygt 500 medlemmar deltagit. Det innebär att en tredjedel av partiets medlemmar har röstat.

Vallistorna fastställs slutligt på partiets nomineringsstämma fredagen den 10 november.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer