Torsdag 26 april 2018

KD-ledaren ska dra röster i Skaraborg

Kristdemokraternas lokala toppkandidater valet 2018 utsågs på lördagen.  Regionlistan toppas av Conny Brännberg, Skövde, och Isabella Carlén, Götene. Till höger Annika Eclund, Tibro, som är partiets kandidat till riksdagen - efter partiledaren som toppar listan i Skaraborg.
Kristdemokraternas lokala toppkandidater valet 2018 utsågs på lördagen.  Regionlistan toppas av Conny Brännberg, Skövde, och Isabella Carlén, Götene. Till höger Annika Eclund, Tibro, som är partiets kandidat till riksdagen - efter partiledaren som toppar listan i Skaraborg.

När Kristdemokraterna i Skaraborg går till riksdagsval 2018 så väljer partiet att placera nuvarande ledamoten Annika Eclund, Tibro, som tvåa. Mellan partiledaren Ebba Busch Thor och EU-politikern Lars Adaktusson. Men först efter votering.

-Vi följer partiets centrala rekommendation, säger Annika Eclund som också är partiets distriktsordförande.

Annika Eclund invaldes i riksdagen 2010. Men såväl i valet 2010, som i valet 2014, fanns ingen rikspolitiker utanför Skaraborg med på de lokala listorna.

-Vi vill ge väljarna chansen att inte bara rösta på lokala kandidater, utan också på de personer som kommer synas mest i riksmedia, säger partiets ombudsman i Västra Götaland Maria Maric.

Risker

Det finns dock risker med detta. Om Ebba Busch Thor får flest personkryss i valet, så kan hon slå ut lokala Annika Eclund. Eftersom Ebba Busch Thor toppar partiets listor i alla valkretsar, kommer hon väljas in i den valkrets där hon får högst procentuellt stöd.

-Visst det är en risk, säger Maria Maric.

På partiets årsmöte i lördags var inte denna lösning självklar. Många ombud argumenterade för att partiet även 2018 ska gå till val på en egen vallista, med enbart lokala kandidater.

-Det var väldigt jämna omröstningar i frågan, bekräftar Maria Maric.

Ebba Busch Thor vann voteringen mot Annika Eclund med 27 röster mot 16. Lars Adaktusson utmanades av just ombudsmannen Maria Maric om tredje platsen. Adaktusson vann voteringen med 23 röster mot 20

Vård och omsorg

Nu satsar Annika Eclund på en tredje mandatperiod i riksdagen. Hon oroas inte av att partiet i väljarundersökningar numer parkerat sig under fyra procents-spärren.

-Att skvalpa runt riksdagsspärren är närmast normalläge för Kristdemokraterna mellan valen, säger hon. Men när vårt parti kommer på fötter i valrörelsen, då ökar stödet för partiet.

-Vi är ett folkrörelseparti som har sin grund i att vi från början var ett frikyrkoparti, säger hon. Man är van att jobba ideellt och jobba nätterna igenom om det krävs.

-Vi har en genomarbetad politik, men det får vi inte diskutera, säger hon. Tänk om vi fick diskutera hur vi ska få sjukvården och äldreomsorgen bättre. Istället är det mest personfrågor och frågor om vem som ska regera med vem, som dominerar debatten.

KD:s riksdagslista i Skaraborg toppas av 1. Ebba Busch Thor, 2. Annika Eclund, 3. Lars Adaktusson, 4. Michael Kihlström, Hjo, och 5. Isabelle Waldenvik, Skövde.

Conny till region

Som väntat toppas regionlistan av Skövdebon Conny Brännberg. Han vann också den rådgivande medlemsomröstningen. Han är en av två, från KD  Skaraborg, i regionfullmäktige.

Den andra ledamoten är Eva-Lott Gram, Hjo. I valet 2014 var det på vippen att Eva-Lott blev passerad av Dan Hovskär, Falköping. Det fordrades omräkning för att säkert konstatera att Dan Hovskär inte skulle bli vald. Han hade behövt 529 personröster för att passera gränsen fem procent. Han fick 528! Det gav 4,99 procent.

Inför 2018 kandiderar inte Eva-Lott Gram på en topplats, enligt ombudsmannen. Men Dan Hovskär placeras av årsmötet först på plats tre, efter en votering mot Isabella Carlén, Götene vilken Isabella vann med 26-17.

På plats fyra finns  Maria Bruckshaw, Falköping, och på plats fem Bo Bergsten, Götene.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer