Torsdag 24 augusti 2017

Läckövarvet för tjugonde gången

Startbild från Läckövarvet 2015 med blivande vinnaren Conny Wass i täten. Han vann även 2016
Startbild från Läckövarvet 2015 med blivande vinnaren Conny Wass i täten. Han vann även 2016

 Drygt 200 startande väntas till kvällens Läckövarvet.

-Fungerar allt runt omkring ställer jag själv upp och springer halvmaraton. Jag är i alla fall anmäld, säger tävlingsledare Mikael Larsson i Kållandsö GOIF.

Tjugoårsjubilerande Läckövarvet lockar löpare med olika tränings- och tävlingsbakgrund. Och även om konkurrensen om startande har ökat i och med att antalet mindre tävlingar av det här slaget har blivit fler, så noterar loppet på Kållandsö ett stabilt antal deltagare.

-Vi räknar med mellan 230 och 260 stycken. De flesta anmäler sig direkt inför start. Så har det sett ut de senaste åren och det är bara att acceptera när det är sommar. Ju bättre väder desto fler  deltagare brukar vi ha, säger Mikael Larsson.

Han har själv sprungit varenda år sedan loppet startade 1998. Numera är Mikael tävlingsledare men han brukar deltaga ändå, om allt organisatoriskt är fixat.

Naturskön sträckning

Även om mycket är sig likt i Läckövarvet har antalet klasser förändrats genom åren.

-Halvmaraton har vi haft med sedan starten. Klassen 8,55 har också funnits med länge. Förr var det där med exakta sträckor inte alltid så noga och det som antogs vara nio kilometer är alltså i själva verket 8,55 kilometer. Vi har också en ungdomsklass som springer 1,4 kilometer och på senare år har vi kompletterat med en sträckning som är fem kilometer.

På det här viset når man allt från inbitna löpare till motionärer, menar Mikael Larsson, och tillägger att många springer först den korta banan med sina barn för att sedan starta i halvmaraton.

-Just sträckan 21 kilometer lockar många seriösa löpare eftersom den är både distriktsmästerskap och veteran-DM på sträckan. Den som vann i fjol sprang på 1,12 och med min tid 1,35 kom jag på 22:a plats.

Vad betyder det? Är Läckövarvets längsta sträcka inget för den vanlige motionären?

-Jo, absolut. Jag skulle vilja säga att vi når de flesta. Även den som vill lufsa fram och gå ibland är förstås hjärtligt välkommen.

Och oavsett man är van löpare eller ej, så brukar arrangören Kållandsö GOIF få beröm för både natursköna och fint lagda sträckor, med start på Hagavallen beläget fyra kilometer från Läckö slott.

-Som vi förstår är sträckningen och omgivningarna en bidragande  orsak till att vi ändå har ett stabilt antal deltagare varje år, säger Mikael Larsson.

Att tävlingen genomförs för tjugonde gången, kommer det uppmärksammas på något sätt?

-Det är inget vi har planerat, men det borde vi kanske ha gjort förstås!