Torsdag 24 augusti 2017

Landets bästa simmar i Sjötorp

Göta kanalsimmet ger Sjötorp god reklam. Roger Selin i arrangörsteamet hoppas på 400 deltagare nästa år. Fler deltagare betyder fler besökare som betyder fler sponsorer…
Göta kanalsimmet ger Sjötorp god reklam. Roger Selin i arrangörsteamet hoppas på 400 deltagare nästa år. Fler deltagare betyder fler besökare som betyder fler sponsorer…

Fullt med simmare i vattnet. Och mängder av åskådare längs banan. Göta Kanalsimmet i Sjötorp är populärt- på flera sätt. Imorgon lördag är det dags igen.

In i det sista finns möjlighet att efteranmäla sig. Men redan nu står det klart att cirka 300 deltagare simmar i kanalen. Loppet, som nu genomförs för 22:a gången, har ett flertal olika klasser, vilket gör att även den som vill simma 200 meter i maklig takt absolut hittar sin klass.  Övriga distanser är 600 meter, 1550 meter och 5000 meter.

Samtliga sträckor har målgång i sluss nummer ett i den nedre hamnbassängen i Sjötorp.

-Den längsta sträckan; 5000 meter, ingår i Swedish Open Water Challenge. Här finns både tävlings- och motionsklass för män och kvinnor. Men för att vara med i tävlingsklassen krävs tävlingslicens, säger Roger Selin som representerar slupen-föreningen i Sjötorp. Det vill säga en av de sex föreningar som är med och arrangerar tävlingen.

En tävling som lockar tusentals besökare till det lilla samhället vid Vänern- och kanalkanten i och med loppet.

-Det är en riktig folkfest. Och för den som är åskådare har man fina möjligheter att följa simmarna. Dessutom är det en rolig tävling att titta på. I de längre klasserna ska man stiga upp vid slussarna, springa ett stycke och sedan dyka i igen.

Roger Selin beskriver jublet från åskådarna när de hejar på deltagarna som både simmar och springer.

-Många åskådare kollar mellantiderna också. Och för de tävlande gäller ju att planera simning och sträckan på land. En del vet att de har chans att plocka placeringar när de springer, andra ser det som vila innan de dyker i igen.

Jämnt i täten

Flera av Sveriges i särklass bästa öppet-vatten-simmare finns med i startfältet imorgon.

Simon Vanna; Karlstads simsällskap, vann fjolårets 5000 meter på 55, 15 och var fyra i årets Vansbrosimning. Simon simmar i Sjötorp på lördag, liksom fjolårets tvåa och trea; Anton Björk-Teuscher; Simklubben S02, och Simon Plato; Helsingborgs simsällskap.  Kristian Kron; Helsingborgs simsällskap, blev sjua i Vansbro i år och har också vunnit svenska mästerskapen på öppet vatten. Han lär utgöra ett tufft motstånd för Vanna, Björk-Teuscher och Plato.

Topp-placeringar innebär också poäng i Head Open Water Trophy.  Christian Norberg; Stockholmspolisens IF:s simförening, deltar också i Göta Kanalsimmet och det är han som just nu leder Head Open Water Trophy med sina 29 poäng, tätt följd av Anton Björk- Teuscher på 28 poäng.

På damsidan är Ellen Olsson; Skåre Swim Club, en stor favorit då hon inte bara är en av landets bästa öppet-vatten-simmare, utan hon vann också tävlingsklassen för damer på 5000 meter i fjol.

-Förra året var ett fyrtiotal simmare med i tävlingsklassen. De flesta som är med är alltså motionärer. Sträckan 1550 meter är den som lockar flest.

Roger Selin poängterar vikten av god säkerhet vid ett arrangemang som Göta Kanalsimmet.

-Vi har läkare och sjukvårdspersonal på plats, samt dykare, följebåtar och livräddare längs samtliga sträckor.

Fler 2018?

Roger Selin ingår i den arbetsgrupp som planerar Göta Kanalsimmet. En uppgift som i mångt och mycket pågår året runt. Nu har man ett klart mål framför sig: Att det nästa år står 400 deltagare vid kanalkanten.

-Konkurrensen om simmarna har ökat i och med att det finns många olika lopp. Men detta är unikt på många sätt. Och det borde gå att få fler deltagare. Vi lägger fokus på närområdet. Från och med i år ingår Göta Kanalsimmet också i Mariestadstrippeln tillsammans med Springtime och Viken runt.