Tisdag 22 maj 2018

Prinsens pokal för femte gången

Prins Carl Philip i full fart på Lidköpings motorstadion. I år är det dags för den femte upplagan av prinsens egen tävling där unga motortalanger får chansen att prova sina vingar. Foto: Jerry Karlgren/STCC
Prins Carl Philip i full fart på Lidköpings motorstadion. I år är det dags för den femte upplagan av prinsens egen tävling där unga motortalanger får chansen att prova sina vingar. Foto: Jerry Karlgren/STCC

I augusti är det dags för Prins Carl Philips Racing Pokal på Lidköpings Motorstadion igen. Årets upplaga blir den femte. Och prinsen kommer givetvis att vara på plats – både som prisutdelare och förare.

– Han är precis som vem som helst på banan, säger Thomas Johansson.

Prins Carl Philip har ett erkänt stort motorintresse. 2013 startade han tävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal, som riktar sig till unga kartingtalanger.

Syftet var att hjälpa dem vidare i karriären. Under åren har flera förare, som nu tagit klivet upp i högre klasser, ställt upp. Reuben Kressner kör numera STCC. Julis Ljungdahl, Anthon Caldana och Joel Jern från Skara slutar ofta högt upp i resultatlistorna i Formula STCC Nordic.

– Detta är den största kartingtävlingen i landet. Större än SM. STCC och förbundet är med och stöttar tävlingen och det betyder mycket, säger Thomas Johansson, som är promotor för arrangemanget.

4-6 augusti blir en stor motorhelg i Lidköping, då många olika klasser körs. Två av dem ingår i Prins Carl Philips Racing Pokal. De är Rotax Max och KZ2. De bäst placerade där kommer att bjudas in till ett test i Formula STCC Nordic i oktober.

Samtliga som kör i dessa båda klasser erbjuds också att ta racinglicens under dagen. För att vara med i de klasserna måste man vara 15 år. Under helgen kommer ännu yngre förare att vara med och tävla i andra klasser.

Thomas Johansson tycker att samarbetet med arrangören Lidköpings Kartingklubb fungerar mycket bra.

– Vi har alltid kört den här tävlingen i Lidköping och det finns ingen anledning att flytta den. Klubben och anläggningen är båda jättebra. En del vill se att tävlingen flyttas till Stockholm, men det finns inte en lika bra anläggning där.

Prins Carl Philip är givetvis på plats. Men inte bara för att dela ut priser, han är även med själv och tävlar. Bland annat i klassen DD2, som han passande nog vann förra året.

– Han kommer till Lidköping. Han är precis som vem helst under tävlingen. Han hejar och pratar med alla. Det är klart att det blir lite mer säkerhet och så när han är med, men det är ändå inte så mycket att det märks, säger Thomas Johansson.

Prinsen kommer även att vara med i ett kändisheat. Förra året körde han bland annat mot Mats ”Snickar-Matte” Karlson från TV4:s Bygglov.

– Jag hoppas att ”Matte” kan vara med i år också. Sedan har jag några ess i rockärmen, men det är för tidigt att ta fram dem nu. Jag hoppas kunna avslöja några fler namn framöver, säger Thomas Johansson.

Prins Carl Philip väntade länge innan han debuterade som racingförare.

– Eftersom jag själv började med motorsport i relativt hög ålder förstår jag hur betydelsefullt det är att få möjlighet att börja träna och tävla redan som ung, säger Prins Carl Philip, i ett pressmeddelande.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet