Tisdag 19 juni 2018

Skaraborgspremiär för Långloppscupen

Nu går starten för löpsäsongen. I helgen är det dags för den första tävlingen av Långloppscupen i Skaraborg då IFK Skövde arrangerar Skövdeloppet. Runt 200 löpare ställer upp.
Nu går starten för löpsäsongen. I helgen är det dags för den första tävlingen av Långloppscupen i Skaraborg då IFK Skövde arrangerar Skövdeloppet. Runt 200 löpare ställer upp.

Nu börjar tävlingslöparnas säsong. I helgen är det dags för Skövdeloppet, som är den första tävlingen i Skaraborg i Långloppscupen.
– Det blir säsongens första tävling för många och de har säkert glömt hur jobbigt det kan vara, säger Stefan Karlsson i arrangörsklubben IFK Skövde.

Även om det inte är så vårlikt väder i Skaraborg är det i alla fall några som har vårkänslor. Löparna. Efter en lång, kall och mörk vinter i träningsspåren är det dags för tävlingssäsongen att börja.

I helgen avgörs Skövdeloppet, som arrangerats i drygt tio år. Tävlingen avgörs över tre olika distanser. 5 och 10,5 och 21 kilometer. Och det är den sista klassen som är det största.

– Vi startade Skövdeloppet en gång i tiden för att vi tyckte att det behövdes ett lopp på halvmaratondistansen här i området. Göteborgsvarvet är inte så långt bort och många kör nog vår tävling som uppladdning inför det, säger Stefan Karlsson.

Skövdeloppet är en av totalt 22 tävlingar som ingår i Långloppscupen. Premiären var i Trollhättan i början av april.

Stefan Karlsson räknar med att runt 200 löpare kommer till start på lördag. Men han hade gärna sett att det var fler.

– Vi har kapacitet att ta emot dubbelt så många. För vår del vore det inga problem. Det går åt i stort sett lika många funktionärer som vi har i dag. Vi har ett 25-tal funktionärer som arbetar med loppet och det gör att vi inte har så många hemmalöpare till start. Jag tror att det bara är fem eller sex.

Han beskriver banan som småkuperad och omväxlande.

– Den jobbigaste biten kommer efter vändpunkten då det går uppför en bit. Som vanligt är det dagsformen som avgör hur jobbigt man tycker att det är. Eftersom det är första tävlingen för året är det säkert många som lär tycka att det är tufft för att man glömt av hur det är…

Det är flest män i startfältet.

– Tyvärr. Och det brukar vara så. Kvinnor verkar inte vara lika tävlingsinriktade, det hör man till exempel i vår klubb. Män pratar hela tiden om olika tävlingar och var de ska vara med, men bland kvinnorna är det inte så. Men vi ser gärna att fler kvinnor ställer upp.

 

Fakta Långloppscupen

Långloppscupen innehåller 22 tävlingar, från april till oktober. De flesta av dem i Skaraborg. Följande tävlingar avgörs i Skaraborg, i tur och ordning: Skövdeloppet, Lidköpings stadslopp, Springtime (Mariestad), Milterrängen (Tibro), Undenästerrängen (Karlsborg), DM 10 000 (Skara), Tibrotimman, DM 1 500 (Mariestad), Midnattsloppet (Kvänum), Läckövarvet (Lidköping), Sörörundan (Gullspång), Hagenloppet (Skövde), Mariestadsloppet, Rådalunken (Lidköping), IstRun (Skara), Mössebergslunken (Falköping) och Åsa-Flåset (Tidaholm).

Efter sista tävlingen utses årets förening och årets tävling. I år kommer dessutom den förening som ökar antalet startande kvinnor jämfört med förra året att få ett pris.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet