Tisdag 19 juni 2018

Dramatik i Stochampionatet

Kalmartränaren Fredrik Persson har vunnit Stochampionatet en gång tidigare. På söndagen stod han där igen i Axevallas vinnarcirkel efter en mycket dramatisk årgång av landets största lopp för fyraåriga ston – nu med Ultra Bright. Ett lopp han menar att han kört i sömnen den senaste veckan.
– Underbart, men det här scenariot kunde man ju inte alls tro på innan.

Inför 9 024 åskådare på Axevalla rullade startbilen tjugo minuter över fyra på söndagen för trippeltravets största nummer.

Stor favorit var Cash Crowe med Johnny Takter i sulkyn där kusken var mycket bestämd med att han ville åt ledningen. Efter hypersnabba 1.09,0 första 500 valde Stefan Persson därför att släppa täten med andrahandaren Darling Mearas när favoriten kom farande.

En fälla skulle det visa sig…

Johnny Takter fick nämligen galopp på Cash Crowe när det återstod 1 200 meter av loppet och hästarna bakom drogs med bakåt på innerspåret.
Fredrik Persson hade frontat med Ultra Bright och valt att släppa ledningen. Nu satt stoet som skulle komma att vinna hela klabbet i fjärde invändigt. Det såg mörkt ut.

Kalmartränaren – som 2010 triumferade i loppet med Viola Silas – letade sig ut i ett utvändigt läge på den bortre långsidan och Ultra Bright var verkligen ruggig när hon slutligen kunde lyftas ut i den sista kurvan.
Fredrik Persson satt förhållandevis still i sulkyn och kunde koppla segergreppet ungefär 75 före mål om ledande Schatzi Fayline.

Segertiden 1.13,0 var ett nytt svenskt rekord för fyraåriga ston över lång distans.

– När det blev så där med favoriten fick jag byta taktik och försöka komma ut på något vis. Sedan att det löste sig! Det var min dag det här, det var mitt lopp. Hon har varit fantastisk hela året och jag visste att jag hade en häst i bra form. Hon är komplett, en riktig stjärna, sa Fredrik Persson.

Ultra Bright är uppfödd av Stall Fayline i Järfälla och ägs av Heiki Andersson och hans pappa Bengt från Ronneby. En duo som har fyra hästar hos Fredrik Persson.

Ägare som tränare var mycket noga med att lyfta hästens skötare Hannah Blomkvist efter loppet.

– Hannah är fantastisk skötare som satt hästen i ett kanonskick. Ja, all personal ska ha heder av detta.

Förstapriset i Stochampionatet var 1,2 miljoner kronor. Eftersom Ultra Bright är anmäld till premiechansningen blev det dubbla prispengar – 2,4 miljoner.

Bakom vinnaren spurtade andrahandsfavoriten Darling Meras visslande, visslande snabbt till andrapriset efter sina positionsproblem.
Halmstadhästen var bara en halv längd efter.

– Johnny körde så fort att jag tror att det hade blivit alldeles för tufft om jag fortsatt svara. Det blev stopp i stället. Men Fredrik är en kanonkille och hans häst är också jättebra. Vi får försöka slå honom i derbystoet i stället, sa Halmstadtränaren Stefan Persson.

Johnny Takter om galoppen med storfavoriten, Petri Puros Cash Crowe:

– Jag är fruktansvärt besviken – det är den tråkigaste förlusten jag varit med om tror jag. Hon är väldigt känslig i munnen, det går inte att ta i henne alls. Hon är så fantastiskt bra hästen och det hade varit roligt om hon fått visa det i dag, sa en besviken Takter.

 

Mikael Wikner
Kanal 75

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet