Torsdag 16 augusti 2018

Rapport från hockeyns bakgård, del 13

En gång i veckan kommer ett gäng föredettingar ner till ishallen i Skara för att väcka liv i en spelarkarriär som aldrig funnits. Det har återigen blivit dags att träffa Skara IK Oldboys i den icke prisbelönta reportageserien Rapport från hockeyns bakgård. Som vanligt kommer det att handla om tårar, trasiga knän och missade målchanser.

**************

Den här veckan kommer det tydligen något som heter Disney On Ice till Sverige. Hela den grejen går visst ut på att utklädda och roliga figurer åker runt på isen och gör sig till. Det kostar säkert en slant att titta på det, och därför vill vi passa på att tala om att detta redan finns, mycket närmare och helt gratis. Just det, vi tänker på Skara IK Oldboys.

Det kanske är roligt att titta på när Kalle Anka och hans vänner åker skridskor. Men vi lovar, det är mycket roligare att se när Peter Bergsten och hans vänner försöker spela ishockey. Här vimlar det av jätteroliga och utklädda figurer. Uffe Turbo, Lôda och Konstapeln, till exempel. För att inte tala om General Manager Abelsson.

Ett av Abelssons konstnummer är att han aldrig någonsin blir svettig, han har aldrig lyckats klämma fram en enda svettdroppe. Men det som imponerar mest med Abelsson är att hans frisyr aldrig ändrar sig, trots att han bär hjälm. Bara det är värt att ta sig ner till hallen för att se. Framför allt borde Sveriges alla frisörer analysera detta fenomen.

Och så har vi ju då denne Peter Bergsten. Den här kvällen hade han glömt sin klubba hemma. Men lagkamraterna i vitt tyckte inte att det gjorde så mycket, han använder den nämligen enbart som stöd. I stället tyckte dom att Bergsten gott kunde ta sopkvasten som stod i hörnet av omklädningsrummet och använda den.

Men en snäll motståndare, Göteborgarn, erbjöd Bergsten en riktig klubba. Och då ska ni veta att Göteborgarn verkligen har riktiga klubbor. Bergsten är den typen av spelare som köper sin utrustning på bensinmackar eller liknande, Göteborgarn hämtar sin utrustning direkt från fabriken i Chicago. Han får sina grejer långt före NHL-proffsen. Och nu lämnade han alltså över en av alla sina superklubbor till Peter Bergsten. Har ni hört uttrycket ”att kasta pärlor åt svin” och vet vad det betyder? Ja, då förstår ni vad jag menar.

Men klubban som Bergsten fick låna verkade vara en trollstav. När lagen gick till den livsviktiga halvtidsvilan, eller powerbreake som oldboysen kallar det, var ställningen 2-0 till det vita laget. Och då var det Bergsten som gjort båda målen. Alla såg ut som frågetecken vid vattenpausen. Stämde det verkligen det som dom nyss hade sett? Hade Bergsten lyckats göra två mål? Ja, det hade han.

Att Fredrik Andersson i det vita målet hållit nollan under den första halvan av matchen var inget konstigt, det var alla överens om. Men i det läget valde Andersson att göra något som han senare skulle komma att ångra. Han tog nämligen av sig pannsvettbandet som han hade fått av sin snälle målvaktskollega Super-Tommy inför den här matchen. Han tyckte att det satt lite hårt och därför ville han fortsättningsvis spela utan det.

Och då började svetten givetvis att rinna in i ögonen på Andersson, som spelade resten av matchen utan att egentligen se någonting. Att han ändå lyckades göra så många räddningar måste ses som en bragd.

Det blev spännande även i den här matchen. Svart kvitterade tidigt till 2-2 bakom en suddigt seende Fredrik Andersson. Sedan återtog vitt ledningen, trots att laget hade stora problem med målskyttet. Det var faktiskt så att motståndarnas Kibbe Den Äldre var vitas bästa offensiva vapen i slutperioden. Han gav vitt ledningen med ett vackert självmål. Från sin position framför det egna målet slog han in pucken bakom en mycket förvånad Super-Tommy. Snyggt. Och väldigt tacksamt för det vita laget, utan Kibbes hjälp hade vitt åkt på en betydligt större förlust.

För resten av matchen handlade nästan enbart om det svarta laget, som vann med 7-4 inför noll åskådare.

I övrigt noteras att…

… Erik Rosén gick mållös från matchen och det måste vara första gången det händer. Inför matchen hade Rosén ett målsnitt på 8,7 per match. Nu är det nere på 0,2. Beroende på hur man räknar. Men detta var inte Roséns kväll. Redan inför matchen klagade han på syrebrist och då är det inte lätt.

… singersongwritern, entertainern, glädjespridaren, estradören och numera även cuparrangören Peter Kling var tillbaka i spel efter flera veckors frånvaro.

… General Manager Abelsson inte dök upp den här gången. Han påstod att det var något med jobbet, men mer troligt är att han nu gett sig ut i landet för att sälja ännu fler ostar. Nu har alla i Skara köpt ostar av honom, men det räcker inte. Hela Sverige ska köpa Abelssons ostar, det är målet.

… Domare Karlsson gjorde mål på ett friläge. Men det skedde alltså efter att Fredrik Andersson tagit av sig pannsvettbandet och förlorat synen.

… Per Nilssons skägg imponerar. Och det var allt den här kvällen.

… Bossen Andersson var tillbaka i spel efter långt juluppehåll. Och han måste ha sett Foppas straff från OS 1994 på Youtube under ledigheten. Han kopierade nämligen Foppas mål, och det var riktigt snyggt. Bossen menade efteråt att hans mål, precis som Foppas, borde bli ett frimärke. Vi tror inte att det kommer att ske.

… precis som väntat så dök Tobias Forslund inte upp. Det blev två raka matcher, nytt rekord för Forslund, men sedan tog det stopp.

… Super-Tommy återigen visade var målvaktsskåpet ska stå. Bara fyra insläppta mål är starka papper.

… nästa vecka är det torsdag som är matchdag. Det innebär lite extra vila. Det tackar oldboysen för.

Tabellen
Svart 7 segrar
Vitt 6 segrar