Torsdag 16 augusti 2018

Rapport från hockeyns bakgård, del 15

En gång i veckan kommer ett gäng föredettingar ner till ishallen i Skara för att väcka liv i en spelarkarriär som aldrig funnits. Det har återigen blivit dags att träffa Skara IK Oldboys i den icke prisbelönta reportageserien Rapport från hockeyns bakgård. Som vanligt kommer det att handla om tårar, trasiga knän och missade målchanser.

**************

Det var ganska stor omställning av spelare den här kvällen. Både Super-Tommy och General Manager Abelsson var i Jönköping på nån typ av målvaktsläger för unga talanger. Att Super-Tommy var där var inte så konstigt, han är en frejdig och stabil målvakt som säkert hade ett och annat att lära ut. Men General Manager Abelsson?

Vi antar att Abelsson var där för att förbereda dom unga målvakterna på alla möjliga oväntade situationer som kan uppstå under en match. Och ingen är bättre än Abelsson på att skapa kaos i den egna zonen. Han passar motståndare, ramlar när som helst och han skyndar sig gärna till båset för att byta när han ser att motståndarna är på väg att gå till anfall.

En målvakt som heter Gustav ersatte Super-Tommy i det svarta laget. Egentligen hade inte det behövts. Vita lagets modiga målvakt Fredrik Andersson kan faktiskt stå i båda målen under en och samma match. Så långsamt är nämligen vita lagets anfallsspel. Andersson skulle ha gott om tid att åka ikapp och förbi vita lagets anfallare och hinna förbereda sig för ett eventuellt skott från det vita laget. Han kan till och med åka baklänges.

Det går liksom inte särskilt fort när Peter Bergsten går till anfall. Den här kvällen fick han dock sällskap av en betydligt snabbare kille, nämligen Jonatan Hjelm. Stackars Hjelm fick kliva över till vitt eftersom det var flera vita spelare som inte kom till spel. Erik Rosén, till exempel. Han sjukskrev sig strax före nedsläpp. Rosén brukar göra minst sex mål per match och han är inte lätt att ersätta.

Då räckte Peter Kling upp handen och sa att han skulle kliva in på Roséns plats och göra sex mål. Hans lagkamrater tyckte dock inte att det var läge att skämta så nära inpå matchen.

Det var helt klart fördel svart när matchen drog igång och ingen blev förvånad när ställningen var 3-0 till svart vid power breake. Inte mycket talade för vitt i det läget, men trots Peter Bergsten reste sig vitt och kvitterade till 3-3 en bit in i den sista perioden.

Skulle vitt, mot alla odds, vända till seger? Nej. Det skulle dom inte. 3-3 blev snart 5-3, som blev 5-4 innan det blev 6-4. Och så slutade matchen. Nu leder svart serien med tre segrars försprång.

I övrigt noteras att…

… den unge målvakten Gustav har en betydligt mer modern spelstil än vad oldboysen är vana vid.

… bankmannen Per Nilsson alltid har koll på börsen. Även under själva matchen. Vid ett tillfälle gav han bara bort pucken till motståndarna i deras zon, och när svart vände och gick till anfall stannade Nilsson kvar i sitt hörn. Det såg ut som att plockade upp mobilen för att kolla senaste nytt på Tokyo Stock Exchange.

… Peter Kling fick tag i pucken bakom den egna målburen. Första snurrade han bort en medspelare och det var snyggt. Men sedan snurrade han ett varv till av bara farten, och sedan fortsatte han så. Han gör det ibland, Kling. Han liksom fastnar i sina egna snurrningar och kan helt enkelt inte ta sig ur dom. Fredrik Andersson fick kliva ur målet och stanna Peter Kling, och efter det kunde matchen fortsätta.

… nästan alla oldboys kommer till matchen alldeles för mätta. Det brukar vara pizza, kebab, hamburgare, chips och annat gött. Nu klagade Peter Bergsten på att han hade ätit på tok för mycket tzatziki. Det låter ju ändå ganska nyttigt, men då vet vi å andra sidan inte hur mycket tzatziki som Bergsten hade vräkt i sig. Vi misstänker att det var mycket.

… Tommy Packalen gjorde samma misstag som Daniel Walette gjorde förra veckan. Han sa till Fredrik Andersson att han skulle göra tre mål. Naturligtvis gick han mållös från matchen. TP, som alltid gör tre mål, har nu mycket att fundera på. Det kommer att bli många sömnlösa nätter framöver.

… Domare Karlsson är den som åker offside mest av alla.

… att Bossen Andersson för första gången i karriären sköt över mål. Pucken gick visserligen över via Fredrik Anderssons frisyr, men det var ändå ett väldigt högt skott för att komma från Bossen. Han skjuter helst isare. Eller inte alls.

Tabellen
Svart 9 segrar
Vitt 6 segrar