Fredag 20 juli 2018

Rapport från hockeyns bakgård, del 7

Skara IK Oldboys och hockeyskolan är ungefär samma sak.
Skara IK Oldboys och hockeyskolan är ungefär samma sak.

En gång i veckan kommer ett gäng föredettingar ner till ishallen i Skara för att väcka liv i en spelarkarriär som aldrig funnits. Det har återigen blivit dags att träffa Skara IK Oldboys i den icke prisbelönta reportageserien Rapport från hockeyns bakgård. Som vanligt kommer det att handla om tårar, trasiga knän och missade målchanser.

**************

Den här säsongen är nog den jämnaste någonsin. Alla slår alla känns det som. Eller ja, vitt slår svart och svart slår vitt. Fler lag finns ju inte i Skara IK Oldboys. Det kommer säkert inte att avgöras förrän i säsongens sista match. Förmodligen också med säsongens sista skott, om nu någon av oldboysen orkar skjuta ett sista skott.

Det känns tveksamt, framför allt om man ser på konditionen hos oldboysen. Den finns inte. En match liknar en boxningsmatch mellan två trötta föredettingar som bara står och hänger på varandra. Ingen orkar slå den andre. Inte ens en liten högerkrok. Eller jabb.

Den här kvällen blev inget undantag och detta blev ännu en målrik match mellan två slutkörda lag. Första perioden var tempofattig och nästan helt utan målchanser. Ändå var ställningen 2-1 till svart när lagen släpade sig till båset för en livsviktig vattenpaus.

Men i andra sprattlade vitt till. Helt plötsligt var ställningen 7-2 till vitt. Mycket beroende på Erik Rosén, som totalt gjorde sex mål den här kvällen. Han gjorde fem senast. Om Rosén gör färre än sju mål nästa match vore det en stor besvikelse. Egentligen vill vi inte skriva för mycket om Roséns målskytte, risken är att andra lag försöker värva honom. Kanske till och med ett lag lite högre upp i seriesystemet, vilket i så fall skulle kunna vara samtliga lag i hela hockeyvärlden. Längre ned än Skara IK Oldboys kan man som bekant inte komma.

Men trots Roséns målproduktion blev det jämnt mot slutet. Försprånget hämtades nästan upp och svart kom så nära som 7-5. Och lite senare även 9-8. Då var det spännande. Och då kom en situation som troligtvis avgjorde matchen. Svart fick ett friläge och stormade mot det vita målet i jakten på kvittering.

Vi minns inte riktigt vem det var som kom fri, men det spelar ingen roll. Det viktiga här, och det som vi ska lyfta fram, var att Fredrik Andersson gjorde en läcker räddning. Direkt i anfallet efter gjorde vitt 10-8 och då var matchen över. Vi minns heller inte vem som gjorde det målet. Men som sagt, det viktiga var Fredrik Anderssons frilägesräddning.

Vitt gjorde ytterligare ett mål och vann till slut med 11-8 inför noll åskådare.

I övrigt noteras att…

… Johan Linder gjorde fyra mål för vitt. Men det kom lite i skuggan av Erik Roséns sex puckar.

… Linkan Lindqvist gjorde mål i rätt kasse den här gången.

… Göteborgaren Hallbäck gjorde efterlängtad comeback. USA-vännen Hallbäck har dock redan hunnit med att spelat matcher i Boston, Chicago och Detroit och var allt annat än ringrostig.

… den store målsumparen Peter Bergsten inte kom till spel. Vita lagets offensiv fick en helt annan spets när han inte var med.

… General Manager Abelsson återigen missade en match. Petad? Troligtvis. Värvad? Ha ha ha, det finns väl inget lag som vill ha honom.

… årets första straff dömdes ut. Jonathan Hjelm satte den enkelt.

… Domare Karlsson hade anmält sig till spel men han dök aldrig upp. Ringde SHL och ville ha honom i war room?

… Johan Tell gjorde mål, som han alltid gör.

… Johan Nordqvist sköt ett lågt, hårt skott precis intill stolpen. Fredrik Andersson gillar inte inte såna skott.

… Bossen Andersson ramlade i mittzonen och blev liggande. Och precis när han kommit upp på skridskorna fick han en passning och hade nog kunna åka sig till ett friläge. Men allt Bossen ville göra var att åka och sätta sig i båset och han såg inte helt nöjd ut när passningen kom till honom. Han låtsades inte se pucken.

… svart har ett jätteläge att vinna nästa match. Då är General Manager Abelsson, Peter Kling och Peter Bergsten tillbaka i vitt. Samtidigt som Fredrik Andersson inte kan vara med. Vitt kan omöjligt vinna då.

Tabellen
Vitt 4 segrar
Svart 3 segrar