Söndag 19 augusti 2018

Rapport från hockeyns bakgård, del 8

Minuterna före nedsläpp...
Minuterna före nedsläpp...

Trots att ingen annan bryr sig släpar sig ett antal före detta ishockeyspelare sig ned till ishallen en gång i veckan för att plåga sina hårt sargade kroppar. Det har återigen blivit dags att lära känna Skara IK Oldboys. Den ouppmärksammade och icke prisbelönta reportageserien Rapport från hockeyns bakgård är tillbaka. Som vanligt kommer det att handla om krossade drömmar, trasiga kroppar och missade målchanser.

**********

Att oldboysen inte har det lätt, varken på eller utanför isen, det är inget nytt. Dom får ständigt utstå både spott och spe. Och elaka kommentarer.

För inte så längesedan skulle en av dom hämta ut en tårta i en av Skaras matbutiker. Glad i hågen, och rejält sugen på en gräddig tårta, klev oldboyen in i butiken och fram till kassan där tårtan skulle hämtas ut.

Tjejen i kassan, som var betydligt yngre, ringde in till bageriavdelningen och berättade om vad som var på gång. Inget konstigt med det egentligen, men det var orden hon använde som gjorde den tårtälskande oldboysen lite ledsen.

”Det står en gammal gubbe i keps här och han säger att han beställt en tårta”. Så sa hon. Högt och tydligt så att alla i kassakön, som vid det här laget hade blivit lång, hörde vad hon sa. True story.

Och det här är bara ett exempel på hur tufft oldboysen har det. Egentligen vill vi inte hänga ut människor på den här platsen, men den tårtsugne gamle gubben i keps var Svarte Petter, eller Stefan Pettersson, som han också heter.

Han var dock inte med och spelade den här kvällen, vi antar att han satt hemma och åt tårta. Eller en kebabtallrik. Tårta och kebabtallrik, det är vardagsmat för Svarte Petter.

Måndagskvällens match blev jämn. Det vita laget gick upp i en 4-1-ledning efter ett tag och såg ut att glida ifrån till en bekväm seger. Men då vaknade svart. Helt plötsligt var ställningen 4-4.

En som bidrog till upphämtningen var Uffe Turbo. Ja, vi förstår att ni blir chockade och tror att allt är ett skämt, men det är sant. Uffe Turbo, som haft det tungt dom senaste 20 säsongerna, gjorde ett fantastiskt mål.

Han klev in framför mål och smällde upp pucken i krysset bakom en chanslös och minst sagt förvånad Fredrik Andersson i det vita målet. Mästerligt!

Men Uffe Turbo blev aldrig matchhjälte. Han blir ju aldrig det. Han kunde ha blivit det då han fick ett ypperligt läge en bit in i matchen. Men han lyckades på något konstigt sätt missa hela målet trots att han stod bara en meter från det.

I stället blev det som vanligt. Det vita laget visade sig vara starkast till slut och vann med 8-5.

 

I övrigt noteras att…

… Peter Bergsten gjorde sin första match för säsongen. Han har skyllt på knäproblem och att det är anledningen till hans frånvaro. Efter den första matchen kan vi konstatera att knäna inte är Bergstens stora problem på isen.

… Big Jim missade måndagens match. Han valde i stället att följa travtävlingarna från Lycksele.

… Peter Kling förtjänar lite beröm. Han provar alltid nya saker för att förbättra sig på isen. Han har till exempel gett upp en framgångsrik musikkarriär och bytt efternamn – allt för att kicka igång hockeykarriären. Den här gången kom han till ishallen med en nyodlad mustasch. Det ska bli spännande att se vad han hittar på nästa gång.

… Bossen Andersson visade att han är mycket rutinerad. Han lyckades mygla bort dom första 20 minuterna av matchen då han valde att helt enkelt sitta kvar i omklädningsrummet. Med tanke på hur han såg ut under resten av matchen var det väldigt klokt av honom. För hans eget bästa skulle han nog ha myglat bort ytterligare 20 minuter, kanske mer. Ungefär fem minuters speltid är nog lagom för Bossen.

… Super-Tommy var tillbaka i det svarta målet. Han kan inte lastas för målen. I och med detta tog legenden Lars ”löda” Ottosson klivet från målvakt till någon slags back. Och ”Löda” kan definitivt lastas för målen.

… Jerker Linder var tillbaka på isen. Eller var han verkligen det? Vi såg honom aldrig.

… General Manager Abelsson hade anmält sig till spel. Men han dök aldrig upp. Hans lagkamrater i vitt jublade och fick tillbaka spelglädjen. Motståndarlaget, som hade sett fram emot att dribbla bort Abelsson, tyckte inte att det var lika roligt.


Tabellen

Vitt 6 segrar
Svart 2 segrar