Lördag 18 augusti 2018

Rapport från hockeyns bakgård, del 9

Skara IK Oldboys - alltid på bortaplan.
Skara IK Oldboys - alltid på bortaplan.

En gång i veckan kommer ett gäng föredettingar ner till ishallen i Skara för att väcka liv i en spelarkarriär som aldrig funnits. Det har återigen blivit dags att träffa Skara IK Oldboys i den icke prisbelönta reportageserien Rapport från hockeyns bakgård. Som vanligt kommer det att handla om tårar, trasiga knän och missade målchanser.

**************

Det verkar som att oldboysen börjar få lite dåligt samvete för all julmat som kommer att åka ner under dom kommande helgerna. Det är helt enkelt dags att aktivera sig. För andra gången i rad var det ganska många spelare på plats för att röra lite på fläsket. Och försöka spela håkky.

Med många spelare blir det högt tempo. Eller ja, högt med oldboysmått alltså. Det höga tempot passar inte Peter Bergsten, det vet alla. Och kanske var det av trötthet som Bergsten gjorde något som alla beskrev som det sämsta dom någonsin sett på en hockeyrink.

Det hela började med att svart pressade tillbaka vitt och var otroligt nära att göra mål. Men en svettig dubbelräddning av Fredrik Andersson gjorde att pucken snabbt kom upp till Peter Bergsten, som irrade runt för sig själv i mittzonen. Han fick med sig General Manager Abelsson och tillsammans åkte dom ohotade mot svartas mål. Ja, vi vet vad ni tänker. Abelsson och Bergsten, en blind leder en blind.

Ingen orkade åka efter dom och dom hade all tid i världen. Bergsten valde då att passa pucken till Abelsson. Eller han tänkte göra det. I själva verket slog han pucken till ner till ena sarghörnet, där ingen fanns. Vi har aldrig sett någon slarvat bort en så fin målchans.

Detta skedde någonstans mitt i matchen. Nu går vi tillbaka till början för att komma till slutet. Vitt inledde starkt och klev upp till en fin 2-0-ledning. Svart reducerade till 1-2 efter ett mjukt skott från blå. Och detta var ett märkligt mål. För en gångs skull vågade General Manager Abelsson sig in framför det egna målet. Väl där stod han och skymde Fredrik Andersson som inte såg någonting alls.

Abelsson var fullt upptagen med att tugga tuggummi och hade ingen aning om att det kom en puck. Det märkliga med målet var att Abelsson inte svalde pucken. Alla vet ju att han är stor i käften och att pucken inte åkte rakt ner i Abelssons enorma gap var smått otroligt.

Ganska snart kom också 2-2, och sedan följdes lagen åt. 4-4, 6-6. Och kanske var vi på väg mot årets första kryss? Men då klev målkungen Erik Rosén fram och gjorde 7-6 bakom en övergiven Super-Tommy i det svarta målet. Det blev 8-6 till slut efter att vitt gjort mål i tom kasse.

I övrigt noteras att…

… Linkan Lindqvist försökte filma till sig en utvisning. På uppvärmningen. Han bara ramlade ihop, oattackerad.

… samma Linkan brukar vara back, men nu var han någon typ av forward. Det var inte lätt för honom. Framför allt inte eftersom målvaktslegenden Lôda slipat hans skridskor. Lôda gör saker på sitt sätt och den här slipningen blev inte bra, med tanke på hur många gånger Linkan ramlade under matchen.

… Domare Karlsson ramlade också. Hade Lôda slipat hans skridskor också?

… Daniel Walette skrev att han var 80 procent inför den här kvällen. Vad menade han? Att det var 80 procents chans att han dök upp eller om han bara tänkte spela 80-procentigt? Det blev i alla fall 100 procent i båda fallen. Han kom till spel, och han gjorde tre mål.

… Estradören och singer/songwritern Peter Kling inte kom till spel. Det ryktas om att han klivit in i studion för att spela in en helt ny julskiva. ”All I want for christmas is att få göra ett mål”.

… Kibbe Den Äldre var tillbaka igen. Mycket roligt. Och han var väldigt rädd om sina sköra ljumskar, inga snabba svängar här inte.

… Peter Bergsten hade ätit tre påsar skumtomtar strax före matchen. Han är, som alla vet, noga med kosten.

… Martin Mehner gjorde ett snyggt inhopp i vitt och bjöd bland annat på en repris av Foppas mål i OS 1994. Vackert.

… Tommy Packalen har en kuslig förmåga att hålla sig framme och peta in lite puckar här och där.

… Johan Tell sköt snett, högt, brett och långt utanför den här kvällen.

Tabellen
Vitt 5 segrar
Svart 4 segrar