Fredag 20 september 2019

Dansk modell visar vägen

I söndagens valvaka framställde sig samtliga partier som vinnare.  Jublet kände inga gränser, då tv-kameran riktades mot deltagarna. MP, som förlorade två mandat, var mycket  nöjda och till och med FI, som fick 0,8 procent i valet och förlorade sitt enda mandat i EU-parlamentet, jublade.

Johan Croneman, ledarskribent i DN, kallade spektaklet för ett politiskt Mello när han såg hur Baylan inte kunde sluta att studsa av glädje, då resultatet presenterades som Socialdemokraternas sämsta val på över 100 år.

Croneman, som också följde valvakorna från övriga Europa, kunde se en väsentlig skillnad mellan Sverige och partierna i Frankrike, Tyskland och Italien, där man var mycket orolig över de högerextrema partiernas frammarsch. En liknande vuxen syn på valresultatet saknades här.

Flera partier i Sverige drev visserligen som sin viktigaste fråga  att hindra dessa partiers framgångar men de berörde inte alls SD:s  kanonval i Sverige. Istället förvandlade de i söndags kväll  valvakorna till spektakel och partikarnevaler.

Att isolera och förbjuda allt samarbete med SD har varit den svenska modellen. Den har  uppenbarligen misslyckats, om målet är att försvaga partiet. I de senaste EU-valen har SD ökat från tre procent till över 15 procent i årets val.

I Danmark, där SD:s motsvarighet, Dansk Folkeparti, haft samarbete med bl.a. Socialdemokraterna, tappade partiet tre av fyra mandat och minskade  från 26 till 10 procent. Detta är resultatet av den danska modellen.

Lars Hjertén

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.