Torsdag 9 juli 2020

Att förtränga tidigare beslut

REPLIK: I ett debattinlägg den 22 juni i Skaraborgsbygden hävdar Erik Ezelius (S) och Niklas Karlsson (S) att ”Socialdemokraterna tar ansvar för Försvaret”. Man skulle nästan kunna tro att herrarna är utrustade med selektivt minne. Man verkar ha glömt det som hände i början av 2000-talet.

Socialdemokraterna och Göran Persson, tillsammans med övriga riksdagspartier, låg bakom de två försvarsbeslut, 2000 och 2004, som i särklass innebar den största försvarsslakten i modern tid. Hur kan man då hävda att Socialdemokraterna tar ansvar för försvaret. Det är svårt att förstå.

De båda försvarsbesluten innebar att det militära försvaret reducerades med ungefär 94 procent. Den civila delen med krigsproduktionsavtal, beredskapslager och annat försvann i stort sett helt. Det kallar inte jag för att ta ansvar för försvaret.

Hade man valt att tex behålla delar av det civila försvaret med dess personalresurser och beredskapslager hade vi varit avsevärt mycket bättre rustade nu inför Coronapandemin. Men Socialdemokraterna valde att tro på den eviga freden och en värld utan katastrofer.

Nu står vi där vi står och skattebetalarna kommer än en gång att få betala för uppbyggnaden av det svenska försvaret. Både den militära och den civila delen. Det kommer att ta lång tid och kosta de svenska skattebetalarna många miljarder innan vi ens kommer i närheten av den kapacitet som totalförsvaret hade före den stora försvarsslakten.

”Det går inte att vifta bort verkligheten” skriver de båda debattörerna. Jag vågar påstå att det var precis vad man gjorde när man tog de båda försvarsbesluten. Att Coronapandemin kommer att innebära stora ekonomiska påfrestningar på samhället är helt klart. Men att inte bibehålla takten i försvarsuppbyggnaden kan på sikt innebära att vi utsätts för ännu större påfrestningar, fast av ett helt annat slag.

Stefan Hallberg

Sverigedemokraterna Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
Senaste nyheterna
Rekordmånga antagna till distansutbildningar Besök i kloakerna Ett hav fritt från plast är allas ansvar – bli kusträddare i sommar Falköping näst kotätast i landet Charlies teater går mot strömmen Sex av tio använder inte kontanter Louise Grabo (C) tar plats i inflytelserik EU-kommitté Nytt event på Billingen i september Hon kallar sig konstnär 29 konstnärer ställer ut i Skaras skyltfönster