Lördag 20 juli 2019

Avlägsen ”Bildtaffär”

Den största förändringen i svensk politik under de senaste decennierna gäller försvars-och utrikesplitiken. 1983 publicerades den s.k. ubåtsskyddskommissionens rapport, som redovisade sovjetiska kränkningar av svenska farvatten.

I ett ekoinslag några dagar före årets val, väcktes rapporten åter till liv, då man påminde om att Carl Bildt, ledamot av kommittén, hade rest till USA  och träffat amerikanska politiker i möten som svenska ambassaden organiserade. Regeringen utfärdade då en officiell bannbulla mot Carl Bildt, trots att han bara berättat vad som stod i rapporten.

Idag har Sverige ett öppet och nära samarbete med NATO, vilket startade med att vi gick med i ”Partnerskap för fred” 1994 och vi övar sen dess med NATO utan större problem. Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna motsätter sig samarbetet. Den s.k. ”Bildtaffären” verkar mycket avlägsen.

Lars Hjertén (M)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Hur avlägsen ”Bildt-affären” än är hjälper det inte! Att Bildt som ledamot i kommissionen som utredde de spektakulära ubåtskränkningarna informerade USA om kommissionens arbete är minst sagt klandervärt!