Fredag 20 juli 2018

Bilismen – en av statens mjölkkor

Om någon nu har missat det kan jag påminna er om att staten återigen kommer att höja skatten för drivmedel fr o m 1 januari 2018. För vilken gång i ordningen?

Under de månader som råoljepriset var på låg nivå fick den till synes på skatter omättliga rödgröna regeringen för sig att indexera upp skatten varje år. Tänkte man då tanken på att råoljepriset också kan gå upp?

Att ha höga ideal är en sak men varför under tvång lägga sten på börda för en redan hårt utsatt grupp som i många fall måste ha tillgång till bil? Vi betalar redan över 70 procent i skatt på drivmedel.

Observant

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    70% i skatt på drivmedel, ja kanske det! Men är det för hög skatt? Bilisterna, ”under tvång utsatt grupp”? Ibland brukar bilister klaga över att man är ”överbeskattade”. Staten tar in ett visst antal miljarder i skatter på bilismen. Sedan kostar vägar och vägunderhåll kanske bara halva den summan. Men bilisterna redovisar aldrig den största kostnaden för bilismen. Sjukvården efter alla olyckor. Vi har fått ner dödstalen i trafiken, men antalet skadade är högt. Sedan kommer ett annan viktigt skäl att höja skatter på fossilt bränsle, klimatet! Vi måste ha kvar våra bilar, men vi måste också ha nya drivmedel!