Söndag 2 oktober 2022

Borde psykiatrin ställas i skamvrån?

Sveriges Radios Skaraborgsredaktion rapporterade den 25 oktober om de pågående problemen med drogmissbruk (specifikt amfetamin) bland ungdomar i Lidköping.

Sedan mitten av 1980-talet har medicin med amfetamin har skrivits ut åt ungdomar som har blivit diagnosticerade med den neuropsykiatriska diagnosen ADHD. Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Förutom ifrågasättande av den långsiktiga effektiviteten har även risken för  missbruk framförts. Och det sistnämnda har redan skett. Att unga runt om i landet ”snortar” pulvricerade amfetamintabletter har tyvärr varit känt sedan flera år tillbaka. Pillren har ofta blivit tillgängliga genom att de ungdomar som har har fått dem via recept sålt dem vidare till andra ungdomar.

Enligt radioinslaget är vissa av de unga missbrukarna från Lidköping så unga som 13 år. En ung person har ofta mycket energi och inte sällan ”aptit” på att prova än det ena och än det andra. Droganvändning är mycket riskabelt, det kan eskalera och i slutskedet alldeles förstöra livet. Händelserna i Lidköping är skrämmande och något behöver självklart göras åt saken.

Positivt är att polisen på orten har börjat ta i frågan. Men borde inte ansvarsfrågan vidgas? Är det inte delar av vården (psykiatrin) som borde ställas i skamvrån?

L Andersson

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.