Onsdag 21 oktober 2020

Brutalitet eller sport?

Den 19 september spelade Forsvik IF-Hörnebo SK match. Ställningen var 2-2 och spelet hade pågått i 60 minuter. Då agerade  Hörnebos tränare och matchen fick ett abrupt slut. Tränaren ansåg att det pågick en brutalitet som han ej ville utsätta sina spelare och andra i båda lagen för. Ett ansvarsfullt och korrekt beslut.

Någon måste agera konstruktivt och ansvarsfullt. Den typen av ledare saknar vi idag. Dagens fotboll kan jämföras med gladiatorspel -bär ut dom på bår och in med en annan! Ett stort tack till denna tränare. Pga av denna brutalitet  så skadas över 100 000 ungdomar varje år.

Jag har samma erfarenhet. Som tränare år 1975 blåste jag av en match och vi lämnade planen. Motståndarlaget spelade med vinterkängor och skadade fyra av våra spelare.

Styrelse-tränare och inte minst föräldrarna har ett stort ansvar. Många är helt enkelt fega. Vad skall andra tycka och tänka? Egna barn måste vara mer värda . Eller?

Vi lever i ett centraliserat majoritetssamhälle, alla skall vara lika och ingen får avvika. Eller så framhäver vi som regel en eller två i lagen. Men utan de andra så kan man lägga av. Alla kan ej göra mål. Någon måste skapa en förutsättning.

Har man spelat i ca 10-15 år så bör man vara betydligt mer utbildad. De enda som slår sig fram , är de som är födda med en form av sk talang. Men även dessa individer har aldrig fått lära sig spelets unika egenskaper och det hela är skapat  i form av matematik och fysik. För att tillvarata dessa egenskaper så måste man tillsätta  kvalificerat ledarskap och den kan vara svår att uppnå. Om man tillämpar mina råd så kan du spela  och möta vem du vill. Mao  man tillvaratar de enorma resurser som spelet erbjuder.

Med 50 år inom sporten.
Uno V.L. Fredlund
Tibro

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.