Fredag 27 maj 2022

Bygg det nya gröna folkhemmet 

Över 60 procent av Sveriges utsläpp kommer från konsumtion, men ingår inte i klimatmålen. Det är en blind fläck. Genom hårda förhandlingar har Miljöpartiet sett till att Sverige kan bli först i världen med ett konsumtionsmål, och därmed ta ansvar för alla våra utsläpp.

Konsumtion är en rättvisefråga. Vi i väst som redan har släppt ut mest måste lämna utsläppsutrymme till utvecklingsländer. Den senaste klimatrapporten från IPCC visar att livsstilsförändringar behövs. Miljöpartiet vill bygga ett grönt folkhem och se till att alla har tillgång till klimatsmarta alternativ, oavsett inkomst. Samtidigt skapar vi nya gröna jobb.

Vi måste agera nu för att få ner utsläppen, varje bråkdels grad gör skillnad. Vi vill:

  • Livsmedel – Ta ett samlat grepp på den offentliga måltiden för matlust, hälsa, klimat och biologisk mångfald.
  • Bostaden – Göra byggande i trä och återbruk i byggsektorn till det självklara valet.
  • Transporter – Satsa på tåg, kollektivtrafik och cykel, och minska biltrafiken där det finns alternativ. Staten måste ta ett helhetsansvar för att bygga ut laddinfrastruktur.

Vi tog och vann fighten om ett konsumtionsmål – nu tar vi nästa fight för åtgärder som faktiskt når målet. Vi utmanar andra partier att sluta göda klimatkrisen och Putin. Det är dags att bygga det nya gröna folkhemmet.

Per Bolund
Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Amanda Palmstierna
Riksdagsledamot (MP)

Madeleine Jonsson
Regionrådskandidat MP Västra Götaland

Anders Johansson
Ordförande MP Götene

Kirsten Callander Junker
Ledamot i kommunfullmäktige MP Götene

Peter Sögaard
Ordförande MP Skövde

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.