Torsdag 28 september 2023

Carl Bildts era är över

Det är slutet på Västvärlden skriver Carl Bildt i Washington Post. Men det är inte Västvärlden som är slut. Det är Carl Bildt som är slut som springpojke åt USA:s krigspolitik.

Nu kan han inte längre gå ut och in i Vita Huset och få sina order om hur han ska agera i oroshärdar där USA krigar för olja, gas, naturtillgångar och strategiska mål.

Alla minns säkert hur han for som en skottspole mellan Washington och Kiev för att underblåsa den ”folkliga” revolutionen i Ukraina som styrdes från USA:s ambassad i Kiev. Wikileaks avslöjade hur USA såg på Bildt. I en rapport från USA:s ambassadör i Stockholm till amerikanska UD beskrevs Carl Bildt som – A little dog with a medium dog attityd. På diplomatspråk betyder det inget mindre än nyttig idiot.

Bildt borde då varit politisk död om han inte varit de servilt bugande journalisternas egen lilla kelgris. Inte ens hans inblandning i Lundin Oils blodiga utvinning av olja i Sudan såg de som något som skadade hans stjärnstatus.

Carl Bildt har hela sitt politiska liv hatat Ryssland och lyckades i många år med sin ubåtar inbilla svenska folket att Ryssland ville åt Sverige. Ändå tills det visade sig vara uttrar eller NATO-ubåtar.
Dessvärre har han fått med sig EU och inte minst Sverige på Obama/Clintons administrations försök att elda upp folken så att NATO/USA kan starta krig med Ryssland för att komma åt de stora gas, olja och värdefulla mineraler som finns där.

Med Trump som president som vill tala med Putin och med en krigsivrare som Carl Bild utestängd från Vita Huset har vår del av världen blivit lite säkrare att leva i.

Rune Lanestrand
tidigare politisk redaktör för Älvsborgs-Posten

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.