Onsdag 11 december 2019

Carl von Linné kan Rädda Vättern

Carl von Linné anses av många var den mest kända svensken genom tiderna. Han initierade begreppet läran om ekologi, dvs samspelet i naturen.

Det är ingen överdrift att påstå att Greta Thunberg går i Carl von Linnés fotspår. Vem vet i framtiden kanske det blir Greta, som blir den mest kända svensken i världen. Den som lever får se.

Visst är det så att Carl von Linnès lära kan Rädda Vättern. Kyrkorna kan i detta sammanhang vara en viktig aktör. För några år sedan – 2012 – så ringde kyrkklockorna runt Vättern och vårdkasar tändes för att påminna om att fara råder för Vätterns framtid.

Det är dags att detta ska upprepas, men det räcker inte.

Svenska kyrkan

Prästerna runt Vättern bör ta upp Vätterns framtid i sina predikningar, liksom även det ekologiska begreppet, som måste få en innebörd även sett ur ett större perspektiv nationellt och globalt.

Svenska kyrkans roll som folkbildare är av stor betydelse i detta sammanhang. Studiecirklar, föreläsningar, praktiska Rädda Vättern-aktiviteter kan ordnas kontinuerligt för att påminna om vikten av att rädda den “blåa oljan” i Vättern. Naturligtvis ska även övriga frikyrkor vara med i arbetet (Svenska kyrkan räknas numera som en frikyrka).

Folkbildning till alla

Studieförbunden SENSUS och Studieförbundet Bilda kan få nyckelroller i folkbildningsarbetet. Naturligtvis ska även folkhögskolorna runt Vättern involveras i arbetet. Parollen kan vara “Folkbildning till alla – om vatten till alla”.

Naturligtvis bör Vätterns framtid och ekologi i stort tas med i konfirmationsundervisningen. Kan man ha “idrotts-konfa”, så kan man naturligtvis också ha “ekologi- konfa”, där man involverar Vätterns framtid i sammanhanget.

Bilda nätverk

Vi föreslår nu kyrkorna runt Vättern att bilda nätverket “Kyrkorna runt Vättern”, med mål att Rädda Vättern.

Varför inte ordna ett upptaktsmöte i Brahekyrkan på Visingsö och bjuda in KG Hammar som föreläsare.Det skulle kunna vara en bra början på att rädda vattnet i Vättern, så att alla människor, som ska få sitt dricksvatten därifrån kan få vatten varje dag.

Bjud gärna in klimat-Greta också och varför inte kronprinsessan Viktoria, som brinner för naturen och miljön. Utan vatten inget liv, ska det vara så svårt att förstå. Nu räddar vi Vättern.

Gunnar Lundquist
naturfotograf och
f d ordförande i Aktionsgruppen Rädda Vättern

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.