Tisdag 3 oktober 2023

Centerpartiet står kvar när KD backar om landsbygden

Att prata om landsbygden går bra. Men när det handlar om att ta debatten eller åstadkomma resultat – då backar Kristdemokraterna. Istället skriver man centrala debattartiklar där man erbjuder sig att låna röster.

I över 100 år har vi i Centerpartiet kämpat för hela Sverige, för jord- och skogsbruket, för att vården ska finnas nära, för bra skolor, vård och trygghet. Vi vet att hela Sverige behövs. Därför är vi också glada att fler partier lyft landsbygdsfrågorna i årets valrörelse. Det är bra för Sverige.

Samtidigt är det en sak att prata och en annan sak att gå från ord till handling.

Kristdemokraterna är ett av de partier som signalerat ett nyvaknat intresse för landsbygdsfrågorna i den här valrörelsen. Därför bjöd jag in Dan Hovskär, partiets toppnamn från Skaraborg, till debatt mellan oss två där vi skulle få chansen att klargöra var våra partier står i för landsbygden viktiga frågor.

Men när det väl gällde var intresset från Kristdemokraterna plötsligt svalt. ”Jag har ett väldigt tajt schema och de sista dagarna inför valet väljer vi andra sätt att möta våra väljare.”, svarade Hovskär.

Tydligen handlar det om att skriva artiklar istället för att ta debatten ansikte mot ansikte.

Mönstret går igen från hur Kristdemokraterna agerat i flera frågor under den här mandatperioden. Centerpartiet arbetade fram ett förslag för ett förbättrat strandskydd som skulle öppna upp för mer byggande på landsbygden, Kristdemokraterna röstade nej och stoppade reformen. Centerpartiet har bidragit till ett sänkt skattetryck under mandatperioden, ett tryck som emellertid kunde ha sänkts ytterligare. Om det inte hade varit för Kristdemokraterna. När det kom till frågan om att sänka arbetsgivaravgifterna gick Kristdemokraterna i stället samman med bland annat Vänsterpartiet och röstade nej. Jag hade velat fråga Dan Hovskär hur stoppat byggande och höga arbetsgivaravgifter gynnar landsbygden.

Jag hade också, apropå att få saker gjorda, velat berätta om allt det Centerpartiet åstadkommit för landsbygden under den här mandatperioden, som stärkt äganderätt i skogen, krisstöd till jordbruket. förstärkt medfinansiering av EU:s landsbygdsprogram, nya satsningar på bredbandsutbyggnad och mer pengar till vägunderhåll.

Och jag hade velat berätta om hur vi i Centerpartiet kommer att fortsätta att arbeta för landsbygdens bästa under den kommande mandatperioden; för jord- och skogsbruket, för bättre mobiltäckning och stärkt polisnärvaro, för breda energisamtal och åtgärder som också ger stöd till människor som nu oroas för höga räkningar. Och för en jämlik vård styrd av människor som kan de lokala förutsättningarna, inte som Kristdemokraterna vill en vård styrd av människor i Stockholm som aldrig satt sin fot i Timmersdala eller Stenstorp.

Men när det väl gällde backade Kristdemokraterna.

Och kvar står vi i Centerpartiet. För landsbygdens och hela Sveriges bästa.

Ulrika Heie (C), riksdagsledamot Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.