Onsdag 7 juni 2023

Dags att prata om ”elefanten i rummet”

Det har varit många efterdyningar kring ”koranbränningarna” och fler kommer det att bli fler när åtal väcks mot de inblandade som identifierats. Det finns all anledning att tro att det kommer att väcka nya, liknande reaktioner. Är det inte dags nu att börja diskutera den ”stora elefanten i rummet”.

Att det handlar om nyanlända islamister från MENA-länderna och Afrika är det väl ingen som längre är tveksam om. Det borde väl sätta fokus på hur man ska rusta landet framöver för att hantera den här typen av frågor. Det är inte så att alla dessa människor är upploppsmakare, men att problemet är mer spritt än vad man tidigare trott är uppenbart, särskilt som det nu framgår att mammor med barn deltagit i stenkastningen.

Fortsätter vi att ge asyl till den här gruppen av människor så kommer också den här typen av problem att öka, hatet mot det svenska samhället att eskalera och vi går mot någon form av inbördeskrig. Den svenska polisen och andra rättsvårdande myndigheter kommer aldrig att komma ifatt resursmässigt för att hantera problemen utan dessa kommer bara att eskalera. Det börjar bli hög tid att ansvariga politiker börjar diskutera volymfrågorna i Sveriges invandring. Trots Morgan Johanssons påståenden om att den minskat kan man bara konstatera att antalet beviljade Uppehållstillstånd fortfarande ligger på höga 100.000 per år, mao en rejäl påfyllnad av människor från stenkastande nationer.

Värt att notera är också att när båttrafiken över Medelhavet var som tätast så konstaterade EU:s gränspolis Frontex att knappt 3 % var riktiga flyktingar. Resten var ekonomiska migranter. Det borde med andra ord finnas goda möjligheter att ”gallra” i tillflödet. En strikt tillämpning av Dublinkonventionen skulle vara en bra start, dvs migranterna måste ansöka om asyl i första fredliga land man kommer till, och stanna där, och det lär inte vara Sverige om man inte flyger.

Stefan Hallberg
Karlsborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.