Onsdag 3 juni 2020

Det är blodigt allvar

På flera håll runtom i Sverige och i samtliga storstadsregioner råder det idag akut blodbrist. Samtidigt förvägras många att ge blod på grund av Socialstyrelsens föråldrade och diskriminerande blodgivningsregler.

Idag måste friska män som har sex med män leva i celibat under minst ett år för att kunna lämna blod. Det spelar ingen roll om man lever i en monogam relation och exempelvis varit gifta i 20 år. Det
här är både diskriminerande och ett slöseri med friskt och värdefullt blod som skulle kunna rädda liv.

Idag baseras Socialstyrelsens blodgivningsregler på så kallade riskgrupper och inte på faktiskt sexuellt risktagande. Det är bakvänt. Det logiska vore att alla blodgivare bedöms individuellt utifrån sitt faktiska sexuella risktagande, och inte efter sexuell preferens och fördomar som är fallet idag. Könet på ens partner kan aldrig vara ett riskbeteende, det relevanta är varje individs riskbeteende.

Därför borde alla som vill ge blod få möjlighet att screenas utifrån individuellt risktagande. Det skulle både öka patientsäkerheten och minska den akuta blodbristen i Sverige. Bo Hejdeman, infektionsöverläkare på Södersjukhuset, som arbetat med hiv-prevention i 30 år säger att Socialstyrelsens rekommendationer för män som har sex med män är ogrundade. Han menar att tre månader karens sedan en ny sexuell kontakt bör gälla alla vid donation, oavsett läggning, eftersom allt donerat blod ändå alltid testas.

Och redan 2015 klargjorde Folkhälsomyndigheten att hiv-tester bör betraktas som tillförlitliga redan efter 6 veckor. Med andra ord finns det inga skäl att fortsätta med ett diskriminerande regelverk. Flera andra länder har redan ändrat sina regler, det senaste exemplet är Kanada som den 3 juni i år gick från tolv månader till tre månader karenstid.

Det är dags för Sverige att följa efter. Socialstyrelsen måste sluta diskriminera män som har sex med män och basera sina regler på evidens istället för på fördomar. Vi utgår ifrån att den socialdemokratiskt ledda regeringen håller med, som hittills varit förvånansvärt tyst i denna fråga.

Att få lämna blod är naturligtvis ingen mänsklig rättighet. Men att inte behöva bli diskriminerad för sin sexuella läggning borde vara en självklarhet.SSU driver nu kampanjen #blodigtallvar för att Socialstyrelsen ska ändra sina regler.

Vi uppmanar alla att ta ställning och skriva under kampanjen på ssu.se/blodigtallvar. Under lördagen gick vi i Skövdes prideparad och krävde förändring. Inför nästa års Skövde Pride vill vi att reglerna har ändrats så att även män som har sex med män ska kunna ges möjlighet att lämna blod efter att ha gått i paraden.

Jesper Ekblad
ordförande SSU Skaraborg

Alexander Paulsson
ordförande SSU Värmland

Hanna Andersson
ordförande SSU Göteborg

Jonathan Svensson
ordförande SSU Fyrbodal

Anton Karlsson Rask
ordförande SSU Halland

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.