Fredag 1 juli 2022

Det finns bättre sätt att tacka Västergötland

Av Sveriges 25 landskap har vår kung tolv särskilda favoriter. Att Västergötland är ett av dessa kommer antagligen inte som en överraskning för invånarna i Västra Götaland. Men det är hög tid att avsluta ett förhållande som för länge sedan har passerat bäst före-datum, skriver företrädare för Republikanska föreningen.

1980 tilldelades den nyfödda kronprinsessan Victoria Västergötland. Det var hennes far, kung Carl XVI Gustaf, som i samband med nedkomsten förklarade att landskapet nu var ett hertiginnedöme. Västergötland ingår därmed i en exklusiv grupp av tolv landskap som kungen har givit i present till en liten prins eller prinsessa.

Att Victoria skulle kopplas samman med just Västergötland för resten av livet kan ha varit en tillfällighet. Beslutet ligger enbart hos kungen och någon förklaring behöver inte ges. Om invånarna i Västra Götaland inte hade önskat att få en hertiginna är i sammanhanget irrelevant. Det går nämligen inte att tacka nej.

Som tur är för invånarna i Västra Götaland har inte landets hertigar och hertiginnor samma makt över sina undersåtar som Magnus Ladulås eller Gustav Vasas söner. Framväxten av det moderna demokratiska samhället har också tvingat monarkin till förändring. Sällan i takt med tiden, men på senare år inte särskilt många steg efter.

Att medlemmarna i kungahuset är måna om att framstå som moderna och mänskliga med samma vardagsbekymmer som du och jag är därför inte särskilt konstigt. I jakten på legitimitet måste alla tecken på monarkens gudomliga upphöjdhet slätas över. Rojalisternas främsta försvar är numera att monarkin är så betydelselös att det inte ens finns någon demokratisk poäng med att avskaffa den.

Det är ett svagt argument för att behålla en statschef med åtalsimmunitet och en tronarvinge utan religionsfrihet.

Kungaparet och alla de prinsar och prinsessor som följer i successionsordningen vet så klart om att de representerar ett system som på alla sätt och vis är ett undantag i en modern demokrati. Ett land som håller jämlikhet och allas lika värde som okränkbara principer kan helt enkelt inte låta arvsmassan gå före folkmassan till landets högsta ämbete.

Republikanska Föreningen firar i sommar 25 år. Det enda vi önskar oss i present är att vi ska kunna lägga ned vår organisation. Om kungen verkligen vill visa invånarna i Västra Götaland sin tacksamhet föreslår vi att han avskaffar hertiginnedömet Västergötland och abdikerar. Det skulle verkligen vara en handling för Sverige, och på tiden.

Olle Nykvist
Ordförande Republikanska föreningen

Magnus Olofsson
Republikanska föreningen Sjuhärad

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.