Söndag 28 februari 2021

Det gigantiska postexperimentet

I debattartiklar i ett antal tidningar ondgör sig Centerns ledamot i trafikutskottet Mikael Larsson tillsammans med C-ledare i Skaraborg över ”regeringens postexperiment”.

I artikeln målas en situation upp över hur postens försämrade service drabbar landsbygden. Med all rätt! Men när man sedan ska fastställa skuldbördan, då kastar man sten sittande i ett glashus!

Om vi gör en lång historia kort, bildades Postverket redan 1636. Ett ämbetsverk som hade monopol och plikt att leverera post över HELA landet. Fungerade utmärkt i över 300 år.

På 1990-talet började nya marknadsliberala vindar blåsa. Allt ska vara konkurrensutsatt, även naturliga monopol som post och telekommunikation.  Utbyggnaden av fibernätet lider av samma nyliberala vånda!

Valda delar, de mest lönsamma, såldes ut till privata företag. City-Mail är ett exempel. Olönsamma lantbrevbärarlinjer blev kvar. Posten blev ett statligt bolag som ska konkurrera och ge vinst som alla företag bör göra! Efter lite namnbyten heter bolaget nu Postnord.

Företagen borde ha samma villkor, men Postlagen ålägger Postnord (endast det företaget) en plikt att i HELA landet dela ut ett A-brev dagen efter det postats!

Man har berövat företaget de lönsamma delarna. Vi ställer krav på vinster, och service liknande den innan privatiseringarna!

I raseringen av den gamla väl fungerande postservicen har även Centern drivit på. Till yttermera visso hade vi en Allians-regering som gjorde en sällsynt dålig företags-affär med Danmarks Post!

Ansvarig minister var då Maud Olofsson (C). F.ö hennes näst sämsta affär, Nuon överträffar allt!

Nämnda skribenter har helt rätt i att post- och tele-service ska fungera överallt i landet! Men lite självkritik skulle vara klädsamt, när man ska anklaga någon som ansvarig för nuvarande elände!

Bertil Wallgren

Floby

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.