Lördag 3 juni 2023

En tryggare sjukvård

Sverige har sjukvård i toppklass. Det görs stora medicinska framsteg och hela befolkningen har tillgång till vården. Även förlossningsvården är världsledande. Ändå känner vi oss inte trygga med vården. Ändå mår inte personalen bra.

Många har känslan av att vården inte riktigt går att lita på. Är den verkligen tillgänglig när vi behöver den? Självklart ska vi kunna lita på att skyddsnätet håller. En stark välfärd är livsviktig.

När det gäller vårdköerna är Sverige inte i världsklass. När vården inte räcker för alla blir det påtagligt att den jämlikhet som ska vara kärnan inom svensk sjukvård brister. Då är vården inte den trygghet den ska vara.

Det handlar också om de anställdas villkor. Kvinnor inom vård och omsorg har störst ökning i sjukskrivningar och psykisk ohälsa. Många kan ta hårt arbete på ett jobb de älskar, men att ge allt och ändå inte känna uppskattning är tärande. Till det läggs känslan av att inte ha räckt till för sjuka människor.

I dagarna presenterade Socialdemokraterna historiskt stora satsningar på sjukvården. För mer personal som mår bra och kan göra ett bra jobb, på kvinnors hälsa och för att förebygga psykisk ohälsa.

Det är oerhört viktigt att Sverige fortsätter ha en S-ledd regering som arbetar aktivt för detta och som prioriterar bättre. En tryggare sjukvård före nya skattesänkningar.

S-kvinnor fortsätter ta kampen för en jämlik och jämställd sjukvård.

Carina Ohlsson,
förbundsordförande S-kvinnor

Ida Ekeroth,
distriktsordförande S-kvinnor i Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.