Onsdag 26 september 2018

Ett riktigt dåligt Uppdrag granskning

Har Janne Josefsson bytt sida? Det frågade sig Kristina och jag oss när vi såg senaste Uppdrag granskning om Sollefteåbornas beundransvärda kamp för sitt BB. Har tv-chefen Hanna Stjerne lyckats med att sätta sina vassa klor också i Janne Josefsson?

Eller hur ska man förklara att Janne som varit en lysande stjärna inom public service. Alltid med ett underifrånperspektiv och en varm känsla för den lilla människans utsatthet och tillkortakommande är som förbytt den här gången.

I stället tog han klar ställning för den rödgröna majoriteten i regionen som svikit sina vallöften om att behålla BB i Sollefteå genom att efter valet besluta om nedläggning. I programmet vändes kritiken mot de som kämpar för sitt BB i Sollefteå. Som avslutades med att Janne Josefsson höll ett riktigt obehagligt korsförhör med de som kämpar för sitt sjukhus. Han tycktes inte förstå att en kampgrupp kan inte ta ansvar för vad tokstollar skriver på internet.

Det sämsta med programmet är att det både kan avskräcka folk från att ta politiska uppdrag men också från allmänheten att visa sitt missnöje och protestera mot felaktiga politiska beslut. Att centralisera BB och sjukvården överhuvudtaget borde det demonstreras mycket mer emot. Beslut som oftast sker över våra huvuden utan minsta folkligt stöd.

Västra Götalandsregionens hårda centralisering och stordrift inom sjukvården är ett avskräckande exempel. Stora enheter som helt kan slås ut av epidemier. Ett sådant exempel just nu är utbrottet av mässling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som även berör BB.

Den pågående centraliseringen och ökad stordrift inom sjukvården ger stora ostyrbara enheter, stressad personal som inte kan påverka sin arbetsmiljö, sämre fungerande vård, längre operationsköer och ökade kostnader i stället för besparing.

Rune Lanestrand
tidigare ledamot i Västra Götalandsregionens Hälso- och sjukvårdsstyrelse

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • Nyo

    Jag delar alla dina åsikter. Svensk sjukvård har raserats och folket ska bara hålla tyst?
    Är multisjuk o har dragits ned i en lavin av besparingar. Alla bra, fasta läkare har sökt sig till mindre, privata kliniker. En kvart med en inhyrd reumatolog går inte att jämföra med en fast som gav mig 45 minuter o hade tid att lyssna. Han räddade min högerhand från förlamning innan han försvann för att undvika utbrändhet.