Tisdag 25 september 2018

EU bör inte slå tillbaka

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström anser att EU ”måste vidta åtgärder” om USA nu väljer att införa ståltullar. Det är inte första gången förslaget läggs fram. Senast var det 2003, men då backade den dåvarande USA-presidenten.

Nu sitter en affärsman vid rodret. Affärsfolk är ju vana vid att ta risker. Säkerligen gäller det även USA:s nyvalde president. Om EU väljer motåtgärder riskerar det att påverka handeln i negativ riktning och arbetstillfällen kan gå förlorade.

Det finns säkert en anledning till varför USA vill införa ståltullar. USA:s president lovade ju sina väljare vissa saker om han fick förtroendet. Andra mer traditionella politiker lovar oftast sitt folk både det ena och det andra för att få behålla makten, men allt som oftast stannar det vid fagra ord och tomma löften.

När det gäller importtullar borde nog EU rannsaka sig själva. För inte så länge sedan införde EU importtullar från Kina på bland annat ljuskällor med upp till 60 procent! Varför, jo förmodligen för att skydda tillverkningen inom EU. Bryssels kommissionärer lät sig då förmodligen påverkas av lobbyister inhyrda av de företag som önskade sig ett importskydd. Är det så konstigt om USA nu vill skydda sin egen tillverkning när folket uppenbarligen bett om det!?

EU bör vara försiktiga med motåtgärder och inte glömma bort all den hjälp vi fått från USA sen andra världskriget. EU har tack vare en fantastisk ekonomisk utveckling efter kriget nu kunnat hjälpa en mängd människor från krigsutsatta delar av vår värld. Välj förhandlingsbordet istället för skyttegravar. Ingen vinner på ett handelskrig och den stora förloraren lär nog bli EU i så fall!

Pelle Leijon
småföretagare

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.