Fredag 14 maj 2021

Exportindustrin skapar jobb och välfärd i Västra Götalands län

Den 16 april firar vi Exportens dag. Redan då är nämligen industrins genomsnittliga produktion för den svenska marknaden avklarad. Det vi producerar under resten av året motsvarar det vi säljer till andra länder.

Tack vare att vi har en exportindustri i världsklass kan vi ha en stor välfärd, trots att vi är ett litet land. Inkomsterna från det Sveriges industriarbetare tillverkar har till exempel varit med och byggt upp den sjukvård som nu utsätts för stora påfrestningar under pandemin.

Men exporten ger inte bara inkomster till statskassan, den skapar dessutom jobb i hela landet. I såväl mindre bruksorter som på större industriområden i våra storstäder. I Västra Götalands län står industrin för 18,6 procent av arbetstillfällena inom näringslivet.

På Exportens dag vill vi i IF Metall också hylla alla exporthjältar, som dag ut och dag in producerar varor och tjänster i vår exportindustri, med stolthet, kompetens och engagemang. Ni gör Sverige till ett av världens främsta exportländer. Ni lägger grunden för vår välfärd. Ett stort tack till alla er!

Poul Hansen

Ordförande IF Metall Västra Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.