Torsdag 28 september 2023

Fel att lägga ner Mariestads sjukhus

Sverige befinner sig i ett ekonomiskt svårt läge och leds tyvärr av en regering som inte gör tillräckligt för att stötta regioner och kommuner. De satsar istället på att sänka skatten för höginkomsttagare.

Skaraborgs sjukhus ekonomiska underskott ökar nu med en miljon per dag. Åtgärder för att komma tillrätta med underskottet behövs.

Bland det första jag gjorde som tillträdande oppostionsråd i Mariestad 2016 var att anordna en demonstration och en namninsamling för att rädda Mariestads sjukhus. Jag befarade att om man tog bort medicinavdelningen skulle det bara ett led i att stänga hela sjukhuset. Tyvärr börjar jag få rätt. Stängning av verksamheter fortsätter och det som lovats av utveckling av ny verksamhet har inte förverkligats, vilket innebär att det finns en utbredd skepsis bland invånare i norra Skaraborg om vad som nu händer.

Jag har full förståelse för styrelsen för Skaraborgs sjukhus måste besluta om en åtgärdsplan för att komma till rätta med ekonomin.

Men jag anser det vore helt fel beslut att lägga ner Mariestads sjukhus.

Vad blir besparingen av det? Något mer än att slippa lokalkostnaden?

Det även i ett läge där Mariestads kommun växer och förväntas få en stor befolkningsökning med flera kommande investeringar. Det kommer alltså finnas fler invånare i behov av tillgänglig vård. Är det något som regionen lagt in beräkningarna?

Jag tar förstås kraftigt avstånd från allt hot och hat som riktats mot sjukvårdspolitikerna. De, liksom jag, försöker bara utföra vårt uppdrag med invånarnas bästa för ögonen.

Jag tipsar även alla om att engagera sig politiskt för att få förändring i den riktning man vill.

Ida Ekeroth Clausson (S), riksdagsledamot, Mariestad

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.