Tisdag 25 september 2018

Fel om vägarna, Kent

Svar till Kent Folkesson (S) (Skaraborgsbygden 9 mars 2018)

Nej, Kent Folkesson, det stämmer inte att Trafikverket avser att spara pengar genom att överlåta ansvar och underhåll “motsvarande halva jordens omkrets”. Rapport/SVT den 7 mars hade fel. Trafikverket har själva varit ute och dementerat uppgiften och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) var väldigt tydlig i riksdagen i torsdags.

Så här skriver Trafikverket i sin kommentar:

“Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet på drygt 10 000 mil samt betalar ut ekonomiskt stöd för ytterligare 7 500 mil väg i Sverige. Trafikverket har inte i uppdrag att spara pengar genom att dra in vägar utan att anpassa vägsystemet efter samhällets trafikbehov. Att överföra en väg eller vägdel till en enskild väghållare utvärderas från fall till fall. Detta sammanfaller oftast med ett utvecklingsarbete för ett större trafikområde så som var fallet för det exempel som togs upp i Rapports inslag.

Uppdraget innebär bland annat att ständigt följa trafikutvecklingen, till exempel i form av antalet fordon. Vi anpassar vägnätet efter det, vilket också kan innebära en översyn om vägen ska tillhöra det statliga, kommunala eller enskilda vägnätet. Det finns dock inget självändamål i arbetet att lägga över ansvaret för en väg på någon annan.”

Den socialdemokratiskt ledda regeringen tar ansvar för hela landet.

Monica Green (S)
riksdagsledamot Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.