Onsdag 21 oktober 2020

Fiber till alla?

Digitaliseringen av vårt samhälle sker nu med full kraft inom snart sagt vartenda område! Hinner verkligen den enskilde individen med i det höga tempot? Säkert är det inga problem för de som har stort tekniskt intresse och ser ständigt nya möjligheter med uppkoppling mot nätet.

Vad händer då med de människor som inte har samma intresse och som inte klarar av att hänga med i denna snabba utveckling? Har alla tillräcklig ekonomi? Skola – vård – omsorg är ju det vi i dagligt tal brukar kalla för samhällets välfärd. Alla boende i Sverige ska enligt våra politiker ha lika tillgång till välfärden. Men fungerar det som politikerna säger?

Nuvarande regering som i alla tider sagt sig värna de svaga i samhället, vill till varje pris hindra vinstuttag inom välfärden. Ingen bör ha tillgång till en privat sjukvårdsförsäkring, inte ens den ensamme lille enmansföretagaren! Hur tänker då våra beslutsfattare när det gäller allas rätt till exempelvis fiber? Jo här tillåts ett antal mindre aktörer härja relativt fritt på marknaden! Den ena skylten efter den andra med texten ”Här blir det fiber” sätts nu upp.

Kommunrepresentanter uppmanar oss att snarast investera i fiber, då kopparnätet inom kort kommer att släckas ner! Staten äger cirka 40 procent av Telias aktier. Borde då inte Telia (staten) ersätta befintlig koppartråd med fiber utan extra kostnad för den enskilde? Så som samhället nu utvecklas kommer ju snart ingen kunna klara sig helt utan varken el eller digital service! Det är nog hög tid att börja ta ett samlat grepp över vad vår framtida så kallade välfärd ska innehålla, annars riskerar vårt samhälle bli än mer segregerat!

PELLE LEIJON
Småföretagare

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.