Måndag 26 juli 2021

Filmen om Vättern ger svaren på frågan: Vilka är hoten mot Vättern?

Försvarets övningar ovanför Vättern leder till att PFAS kommer ut i sjön vid Karlsborg, inte minst om försvaret nu ska genomföra en dränering av flygplatsen.Om en dränering sker utan sanering, så uppstår det en miljökatastrof.

PFAS är ett gift som framkallar cancer. På det viset är det ingen överdrift att påstå att försvarets verksamhet i Karlsborg är cancerframkallande och kan leda till döden.

Regeringen har nu bett Försvarsmakten att komma in med förslag på hur man kan klara verksamheten PFAS-fritt. Försvaret svar är: det finns inga lösningar som är försvarsbara ekonomiskt och rent tekniskt för att klara en sanering av flygplatsen innan en dränering kan ske. Detta kallar jag ett riktigt “bottennapp” av försvaret.

Situationen har uppstått att vi måste försvara oss mot försvaret i vårt eget land. Jag skulle inte bli förvånad om nu försvarsministern ser till att verksamheten flyttas till Älvdalens skjutfält.

När före detta ordförande i Rädda Vättern Gunnar Lundquist tar till orda i filmen “Vättern under ytan”om att försvaret spyr ut bly i Vättern, så skjuter han också skarpt mot svaret – i debatten som så väl behövs. Vätterns framtid är barnens framtid. Därför är det nu min förhoppning att inte bara vuxna ska se filmen, utan även barn – gärna tillsammans!

Filmen handlar om den “blåa oljan”. Idag är det 800 miljoner människor som inte får rent vatten varje dag i världen. Därför kommer filmen i rätt tid, globalt sett. Men även utifrån lokalt perspektiv. Cirka 250 000 personer runt Vättern får sitt dricksvatten varje dag från Vättern. Och nu planeras också för att medborgarna i Örebro ska få sitt vatten från Vättern, genom en tunnel.

När före detta partiledaren Alf Svensson intervjuas i filmen, så höjs temperaturen i debatten om Vätterns framtid. Han bor nära Vättern i polkagrisarnas huvudstad Gränna. När han är ute och promenerar har han Vätterutsikt. Inte nog med det. Den gode Alf har god insikt om hoten mot Vättern och att det som gäller är: Att Rädda Vättern!

Svensk vattenvård fungerar inte. Det är Vättern ett av många exempel på.En ändring behövs om vi ska kunna stå upp för devisen “Rent Vättern-vatten till alla”. Här vilar ett särskilt ansvar på våra riksdagsledamöter runt Vättern och från Örebro.

Filmen presenteras nu i sommar på You-tube och Facebook. Filmen är ett exempel på folkbildning, när den är som bäst. Folkbildningen aktörer: studieförbund och folkhögskolor runt Vättern kan vara med och Rädda Vättern, genom att ordna folkbildningsaktiviteter. Vättern är inte bara en lokal eller regional fråga, utan en angelägenhet för Sverige. Därför kan folkbildningsverksamheter ordnas även på andra platser i Sverige. Varför inte i Örebro som nu planerar sitt vattenprojekt, som går ut på att fem kommuner i Örebro ska få sitt vatten från Vättern.

En eloge till dykarna Kjell Andersson och Andreas Vos, dykarna som gått till botten med frågan om hoten mot Vättern. Tack också till filmarna och redigerarna som gjort filmen. Bra jobbat!

För några år sedan ringde kyrkklockorna runt Vättern och vedkasar brann runt sjön för att varna för fara! Jag skulle inte bli förvånad om kyrkklockorna snart ringer igen, denna gången även i Örebro.

Nu räddar Vi Vättern!

Hans Mannefred
Folkbildare/fristående samhällsdebattör

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.