Torsdag 21 mars 2019

Folkomröstning om välfärden

Vissa idéer eller åsikter partierna har ligger ofta kvar även efter ett val. Så är det säkert känt bland väljarna, att Alliansen vill sänka skatten med vissa skillnader mellan de olika partierna. Likaså är det klart att Vänsterpartiet vill förbjuda vinster i välfärden. Annie Lööfs vilja att hellre äta upp sina skor än att sätta sig i samma regering som Stefan Löfven får väl betecknas som ett skämt.

Socialdemokraternas äldsta löfte är att Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet senast 2020, något som tyvärr verkar omöjligt att uppnå. Målet att höstens val skulle bli en ”folkomröstning om välfärden” är svårare att utvärdera, särskilt som inget parti är mot välfärden.

Vad som redan nu går att utvärdera är hur partierna lyckades i valen till regioner/landsting, som ju har ansvaret för sjukvården. Före valet styrde Socialdemokraterna i 16 av 21 landsting medan man efter valet styr i sex landsting, om jag räknat rätt. Detta kan ju visa att väljarna valde Alliansen och Miljöpartiet i folkomröstningen om välfärden, eftersom det samarbetet har ökat efter valet.

Lars Hjertén

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.
  • vastaspojken

    Om väljarna nu valt Alliansen och Mp, vilka höll på att åka ur riksdagen, då får vi så småningom facit på frågan: Hur går det med välfärden? Den som leverfar.se