Onsdag 26 september 2018

För eller emot kärnvapen?

Ibland händer det otroliga!

7 juli i år röstade Sverige tillsammans med 121 andra länder i FN igenom en konvention mot kärnvapen. En organisation (ICAN) som arbetet hårt i kampen mot kärnvapnen fick årets Fredspris för sin insats. ICANS:s generalsekreterare, svenskan Beatrice Fihn, och Setsuku Thurlow överlevare från Hiroshima, tog emot priset i Oslo!

När Sverige skulle underteckna konventionen, blev det stopp. Nato, med USA i spetsen varnade för att vårt samarbete med världens starkaste militärallians skull försvåras, om vi ratificerar konventionen.

I riksdagen verkar läget klart. Alliansen och SD ställer sig på Natos sida, vi ska inte gå med i FN:s arbete för fred och nedrustning. MP och V vill att Sverige undertecknar. Socialdemokraterna är delade, och tar till ett beprövat knep för att undvika att frågan kommer upp i valrörelsen. Frågan ska utredas, den utredningen ska vara klar i oktober 2018. Valdagen är den 9 september!

För eller emot kärnvapen? Beatrice Fihn uttryckte sig mycket tänkvärt i sitt tacktal. ”Kärnvapnen kommer att få ett slut. Antingen gör vi slut på dem, eller de på oss!” Våra politiker, (och vi väljare) har två alternativ. Antingen att stödja FN i arbetet för fred och nedrustning, eller att ställa sig bakom världens starkaste militärmakt!  Det valet borde vara enkelt!

Ibland händer flera otroliga saker! Först miraklet att 122 länder enas i kamp om att förbjuda kärnvapen! Sedan hände något som jag aldrig trodde var möjligt!  En majoritet i Sveriges Riksdag vägrar att delta i den kampen!

Bertil Wallgren
Floby

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.