Fredag 20 juli 2018

Förvånande om pensionsuppgörelse

Fattigpensionärer är en grupp som ökat i snabb takt sedan pensionssystemet ändrades och enligt senaste statistiken från Eurostat hamnar 328000 nu under EU:s gräns för fattigdom. Värst utsatta är åldersgruppen 75 år och äldre där var fjärde pensionär är under gränsen för fattigdom. Grundorsaken är att pensionssystemet är underfinansierat.

Ansvariga för detta nu närmast havererade pensionssystem är fem av de nuvarande riksdagspartierna; Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta trots att det redan från start innebar lägre pensioner för de flesta.

För att pensionssystemet inte helt ska krascha har den så kallade Pensionsgruppen kommit överens om att ”renovera” pensionssystemet. Tro nu inte att pensionssystemet ska förstärkas eller förbättras Nej, återigen har Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommit överens om att försämra det ytterligare, denna gång med förstärkning av Miljöpartiet. Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 år till 64 år och även tjänstepensioner kommer troligen att utsättas för försämringar. I ett försök att sockra den beska medicinen pratas det om att bostadstillägget kommer att ökas.

En grupp pensionärer har samtidigt det betydligt mer förspänt än gemene man – riksdagsledamöterna. En vanlig Svensson kommer att behöva arbeta 45-50 år för att få ihop till en pension som är någorlunda, men riksdagens ledamöter har bestämt att det för dem själva räcker med 30 år för att få full pension. Riksdagsledamöternas behöver heller inte oroa sig för att den ekonomiska utvecklingen ska påverka tjänstepensionens storlek eftersom den är bestämd på förhand. En riksdagsledamot tjänar in cirka 1000 kronor i månaden i tjänstepension per år, för den som tjänstgör i 30 år blir det alltså 30000 kronor i månaden i tjänstepension.

Lite förvånande är jag att partierna i Pensionsgruppen (S, MP och Allianspartierna) törs föreslå kraftiga försämringar i pensionssystemet inför ett valår, men förmodligen kan vi räkna med ett och annat fläskben när vi närmar oss valet.

Vill du fortsätta att betala en av världens högsta skatter och få allt mindre för dina skattepengar är det ganska uppenbart att en röst på S, MP eller Alliansen kommer att garantera det. Tycker du att det räcker nu och det är dags att vända utvecklingen i Sverige, lägg din röst Medborgerlig Samling.

Per Lindström
ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.