Tisdag 25 september 2018

Främja kvinnors företagande

Den 8 mars varje år uppmärksammar Centerpartiet och Centerkvinnorna företagande kvinnor runt om i landet. Synliggörandet är viktigt. Kvinnor är underrepresenterade i statistiken. Endast 30 procent av de svenska företagen drivs av en kvinna.

Sedan 1970-talet har antalet företagande kvinnor marginellt ökat i Sverige. Tillväxtsverkets senaste statistik visar dock på en negativ utveckling. Antalet nystartade företag av kvinnor har minskat sedan 2014. En oroväckande utveckling som förspiller generationer av kvinnokraft, helt i onödan!

Centerpartiet vill se riktade åtgärder för att fler kvinnor ska starta företag. Vi vill att lagen om valfrihet (LOV) ska finnas i alla kommuner, att stödet till organisationer som arbetar med företagsrådgivning riktad till kvinnor stärks och att föräldraförsäkringen förenklas för företagare.

Centerpartiet vill att arbetsgivaravgiften för småföretag ska sänkas och att det ska bli enklare att starta aktiebolag med ett mindre startkapital. Fler kommuner och regioner borde erbjuda SFI-utbildning för företagare, inte minst för utrikesfödda kvinnor. Vi vill dessutom att fler tjänster i hemmet ska vara avdragsgiltiga samt att företag i kvinnodominerade sektorer inte ska begränsas med vinsttak.

Den internationella kvinnodagen är viktig av många skäl. Främjandet av kvinnors företagande är viktigt eftersom frågan i grunden handlar om frihet och lika villkor till ekonomisk egenmakt. Centerpartiet kommer därför fortsätta att kräva reformer som främjar kvinnors företagande och vänder den negativa trenden, idag och på årets alla andra dagar.

Susanne Andersson, C
oppositionsråd Götene kommun
2:e vice ordf distriktsstyrelsen Skaraborg

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.