Söndag 7 juni 2020

Garantera sommarjobb för unga

Hela världen har stannat upp för att bekämpa Coronapandemin. Det är den största krisen sedan världskrigen och lämnar få oberörda. Men även under Coronapandemin behöver människor få livet att fungera.

Därför har Sveriges S-ledda regering och riksdagens oppositionspartier hjälpts åt för att rädda liv, rädda jobb och rädda människors ekonomi. Tillsammans har de enats om stora stödpaket för att hjälpa krisande företag, förbättrat a-kassan för att öka den ekonomiska tryggheten för de som förlorar jobben och ett ekonomiskt stöd för den hårt pressade välfärden.

Statsminister Stefan Löfven är tydlig med att den här krisen är som ett maratonlopp, vi kommer få leva med detta i månader snarare än veckor. Därför kommer fler krispaket behövas framöver.

Nyligen meddelade regeringen att man ska satsa över 180 miljoner kronor för att kunna finansiera 20 000 sommarjobb ute i kommunerna. Ett första jobb är avgörande för att få in en fot på arbetsmarknaden. Dessutom är en inkomst under sommaren, då unga varken får studiebidrag eller lunch i skolan, nödvändigt för att ekonomin ska gå ihop för många familjer. Det är alltså både bra för samhället i stort och avgörande för ett mer rättvist samhälle att fler unga får chans till sommarjobb.

Därför kräver SSU Skaraborg att alla kommuner i Skaraborg inför en sommarjobbsgaranti för alla unga i gymnasieålder. Det ska inte vara personliga kontakter och nätverk som avgör om en ung person får ett sommarjobb eller inte, många av de som mest behöver ett sommarjobb blir ofta utan. Det finns väldigt mycket unga kan göra som skapar nytta för kommunen, våra invånare och de unga sommarjobbarna. Det kan handla om att anordna läxhjälp åt grundskoleelever, leverera mat till äldre som är isolerade eller fritidsaktiviteter för alla de barn som är hemma under sommaren.

Nu när regeringen skjuter till stora resurser är det viktigt att Skaraborgs kommuner också tar sitt ansvar, särskilt nu när privata arbetsgivare har det väldigt tufft och många unga kommer ha svårt att få sommarjobb på egen hand. Därför vill vi se sommarjobbsgaranti för alla unga i kommunen!

Jesper Ekblad, Distriktsordförande SSU Skaraborg
Emma Luna, Ordförande SSU Skara
Nour Alnashef, Ordförande SSU Tibro
Sofie Ask, Ordförande SSU Mariestad
Holger Patriksson, Ordförande SSU Skövde
Gabrijela Pasagic, SSU Lidköping
Nazer Amiri, Ordförande SSU Tidaholm
Philip Botström, Förbundsordförande SSU

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.