Onsdag 12 december 2018

Gissningar om valet

2007 gick  Sören Holmberg, experten på riksdagsval i Sverige , ut med budskapet: ”Regeringen Reinfeldt är rökt.”

När valresultatet räknades i nästa val 2010 visade det sig att han hade felbedömt läget totalt. Reinfeldts parti, Moderaterna, hamnade på över 30 procent och gjorde sitt bästa val någonsin.

Idag förutspår de flesta  Stefan Löfvens förlust i höstens val. Aftonbladets Lena Mellin verkar vara säker på sin sak. Det nya i dagens läge är Sverigedemokraternas uppgång. I valet 2010 kom partiet in i riksdagen för första gången med drygt 5 procent och idag ligger man på cirka 20 procent.

Göran Persson har gett sig in i debatten och tror på ett rejält lyft för Miljöpartiet med det extrema väder vi haft liksom låga grundvattennivåer och skogsbränder. Då kan klimatet bli den stora valfrågan, som MP tjänar väl, men folks val är inte alltid rationella.

Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden, vänsterns alternativ till borgerliga Timbro, föreslår ett radikalt regeringsalternativ, en bred mittenregering, med Annie Lööf som statsminister och Jan Björklund som vice. Med stöd av S och MP kan det ge regeringen majoritet i riksdagen. Ett realistiskt alternativ? Knappast. Och uppgången för MP, Göran Perssons gissning, måste nog komma ganska snart, innan det är för sent.

Vad ingen verkar ta på allvar är Sverigedemokraternas kraftiga uppgång, som verkar fortsätta. Är man beredd på att SD kan fälla vilken regering som helst, som saknar egen majoritet? Jag är inte så säker på det.

Först måste vi avvakta valet den 9 september och sen förhandlingarna om en ny regering, som kan dra ut på tiden. I dag gäller bara gissningar.

Lars Hjertén (M)

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.