Tisdag 28 september 2021

Gömda men inte glömda

Vi vet att våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män men vi vet också att det drabbar oftare, mer upprepat och mer allvarligt mot kvinnor. I majoriteten av fallen är våldsutövaren en man. I många av dessa fall finns det barn som blir både vittne och själva utsatta för våld. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, lever idag cirka 150 000 barn i Sverige med våld i sin hemmamiljö. En miljö som ska vara en trygghet, full med kärlek, är i stället en mardröm för många kvinnor och barn.


S-kvinnor kräver ett större engagemang! Vi kan inte låta kvinnor och barn som är utsatta för våld i hemmet, känna att samhället sviker dem. Vi behöver en förbättring av rättssäkerheten. De som utövar våld ska inte gå fria. 

S-kvinnor tar kampen och nyligen hade S-kvinnors förbundsordförande Carina Olsson ett möte om de ”Gömda kvinnorna” med Socialminister Lena Hallengren, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg.  Ansvaret och straffet SKA läggas på förövaren, inte offren.

Men vi behöver också ett större fokus på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. Mer kunskapsstöd och samordning mellan olika verksamheter behövs.

Vi behöver alla ta vårt ansvar, det kan vara din granne eller arbetskamrat, till och med närstående som utsätts så ta ställning,våga säg ifrån. Var med i kampen du också!

 

S-kvinnor i Skaraborg styrelse

Ida Ekeroth Clausson

Lina Davidsson

Sandra Ask

Camilla Skog

Liselott Karlsson

Annica Falck

Ingrid Törnqvist

Maarit Carrington

Petra Sahlström

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.