Fredag 20 juli 2018

GrönBlå ännu bättre för Skaraborgs sjukvård

Replik på debattartikel 17 november 2017 av Alex Bergström (S) och Susanne Larson (S)

Det är mycket sifferexercis när Socialdemokraterna försöker sätta bilden av en sjukvård i totalt förfall och ekonomiskt moras. I sin iver att föra läsaren bakom ljuset, väljer de att mörka väsentliga delar av bilden.

För när S beskriver situationen inom vården glömmer de, eller låtsas glömma, att grönblå samverkan under den innevarande mandatperioden årligen räknat upp ersättningen till vården med runt fem procent. Det kan jämföras med två procent under de fyra år då S ledde regionen. På tre år innebär det att sjukvården tillförts ytterligare fem miljarder, eller sju miljarder mer än den sista budget S lade som politisk ledning.

Sedan gör sig S skyldiga till en i bästa fall omedveten felräkning när de väljer att bortse från samtliga medel som tillförts sjukvården under 2017. För om det tagit med alla satsningar som vi i majoriteten gjort hade de sett att vår sjukvårdsbudget överstiger den socialdemokratiska med 62 miljoner.

Socialdemokraterna glömmer dessutom att berätta för läsarna att de flesta kurvor nu pekar åt rätt håll. Antalet som väntar längre än 90 dagar på ett besök till specialistsjukvården sjunker. Väntetiderna på sjukhusens akutmottagningar visar för första gången på flera år på en minskning. Sjukfrånvaron bland regionens anställda sjunker för varje månad. Antalet medarbetare i vården har ökat med 1205 bara det senaste året.

Efter tre år med grönblå ledning kan vi konstatera att vi är ett av väldigt få landsting som har ekonomiska resurser att samtidigt modernisera vården och arbeta för en förbättring av tillgängligheten.

Jonas Andersson (L),
ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Gunilla Druve Jansson (C),
ordförande Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

  • Detta är ett debattinlägg. Det betyder att en läsare skickat in texten för publicering. Innehållet är skribentens egen uppfattning.